Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΚΕΠΕ: εκτίναξη άνω του 23% του λαθρεμπορίου τσιγάρων στην Ελλάδα το 2013



Θα ξεπεράσει το 23% το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα το 2013 έναντι 17,2% επί των συνολικών πωλήσεων που ήταν η έκταση του φαινομένου το 2012. Αυτές είναι οι νέες αναθεωρημένες εκτιμήσεις από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο επίσης έχει υπολογίσει ότι μέσα από την έξαρση του λαθρεμπορίου έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 4.000 αδήλωτες θέσεις εργασίας στο παρεμπόριο λαθραίων τσιγάρων τα τελευταία χρόνια και παράλληλα έχουν χαθεί 2.000 θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο μόνο για το έτος 2012. Μόνο για το 2013 το κράτος έχασε πάνω από 700 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο τσιγάρων, εκτιμούν οι καπνοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Επιπτώσεις

Το ΚΕΠΕ διεξήγαγε έρευνα με σκοπό να προσδιορίσει την έκταση του προβλήματος, να εντοπίσει τις επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα και στην εγχώρια οικονομία, και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισής του. Για τον σκοπό αυτό, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «το ΚΕΠΕ λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και το υπουργείο Οικονομικών επανεκτίμησε την έκταση του λαθρεμπορίου σε 10,8% το 2010, 14,9% το 2011 και 17,2% το 2012». Αναφορικά με τους φόρους στα καπνικά προϊόντα, η Ελλάδα το 2013 ήταν μεταξύ των Ε.Ε.-28 χωρών με τον υψηλότερο πάγιο φόρο και τον χαμηλότερο αναλογικό.

Το ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η τιμή των τσιγάρων έχει αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί λόγω της οικονομικής ύφεσης, καθιστώντας τα νόμιμα τσιγάρα λιγότερο προσιτά στους καπνιστές και περιορίζοντας έτσι τη νόμιμη κατανάλωσή τους. Επισημαίνεται ότι ενώ η τιμή της πλέον δημοφιλούς μάρκας αυξήθηκε κατά 19% από το 2009 στο τρίτο τρίμηνο του 2013, η τιμή του φθηνότερου πακέτου αυξήθηκε κατά 59% την ίδια περίοδο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος τον Νοέμβριο του 2012, όπου ο πάγιος φόρος (ανά χίλια τσιγάρα) αυξήθηκε κατά περίπου 300%, ενώ ο αναλογικός μειώθηκε κατά 61,9%. Επιπροσθέτως, το 2009, οι τιμές των ακριβών τσιγάρων ήταν κατά μέσο όρο 40,7% υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές των φτηνών τσιγάρων, ενώ το 2013 το παραπάνω ποσοστό μειώθηκε στο 14,3%. Κατά συνέπεια, ο ρόλος των φθηνών τσιγάρων ως εναλλακτική στα παράνομα τσιγάρα έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί εξαιτίας της σημαντικής αύξησης της διαφοράς ανάμεσα στις τιμές των φθηνών και των παράνομων τσιγάρων. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η οικονομική θεωρία προβλέπει ότι όταν το εισόδημα μειώνεται οι καταναλωτές γίνονται πιο ευαίσθητοι στις μεταβολές των τιμών, δηλαδή αυξάνεται η ελαστικότητα τιμής των προϊόντων. Επιπλέον, η ύπαρξη ενός φθηνότερου υποκατάστατου (παράνομα τσιγάρα) αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την ελαστικότητα των νόμιμων τσιγάρων.

Συμπερασματικά, η μελέτη του ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι η υψηλή ελαστικότητα του νόμιμου τσιγάρου υποδηλώνει την ανάγκη για αναθεώρηση του τρέχοντος φορολογικού καθεστώτος, που επιβαρύνει δυσανάλογα τα φθηνά τσιγάρα, το οποίο σε συνδυασμό με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διωκτικών αρχών φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος για α) περιορισμό της έξαρσης του φαινομένου του λαθρεμπορίου και β) αναστροφή της πτωτικής τάσης των δημοσίων εσόδων.


ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/766287/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/kepe-ektina3h-anw-toy-23-toy-la8remporioy-tsigarwn-sthn-ellada-to-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου