Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας προετοιμάζουν με εντατικούς ρυθμούς το δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί αύριο με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, την ίδια ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή στη Μαριούπολη.
Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ και ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών, Βιάτσεσλαβ Πονομάριοφ, με το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος ανά χείρας.
Η πόλη αυτή της νοτιοανατολικής Ουκρανίας υπήρξε το θέατρο σφοδρών συγκρούσεων, κυρίως όταν μια ομάδα περίπου 60 ατόμων, οπλισμένων με αυτόματα όπλα, εξαπέλυσε επίθεση στην έδρα της τοπικής αστυνομίας. Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν 20 από τους επιτιθέμενους και ένας αστυνομικός, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ.
Οι αυτονομιστές της περιοχής αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρά το αίτημα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να το αναβάλουν.
Ο Ρώσος πρόεδρος προκάλεσε την Παρασκευή την οργή του Κιέβου και της Δύσης, όταν επισκέφθηκε την Κριμαία, για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, τον Μάρτιο. Στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι όπου ελλιμενίζεται ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ο Πούτιν συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη νίκη της ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας, το 1945, επέτειος που στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες τιμάται στις 9 Μαρτίου.
Στην Ουκρανία, οι εορτασμοί ήταν πολύ περιορισμένης έκτασης. Στο Κίεβο οργανώθηκε μια σεμνή τελετή σε ένα πάρκο, παρουσία του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ. "Πριν από 69 χρόνια πολεμήσαμε μαζί με τη Ρωσία ενάντια στο φασισμό (...) Σήμερα η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία", είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός στην ομιλία του.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ του ζήτησε να ασκήσει πιέσεις στις ουκρανικές αρχές ώστε να σταματήσουν οι "στρατιωτικές επιχειρήσεις" στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Την Πέμπτη πάντως το Κίεβο είχε επαναλάβει ότι δεν προτίθεται, σε καμία περίπτωση, να εγκαταλείψει την προσπάθεια για την αποκατάσταση της τάξης στις ρωσόφωνες επαρχίες.
Στο Κίεβο αναμένεται την Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ενώ την ίδια ημέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και η Ουκρανία θα έχουν μια νέα συνάντηση, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, για το θέμα του ανεφοδιασμού της ΕΕ και της Ουκρανίας με ρωσικό φυσικό αέριο.
Για "παράνομα δημοψηφίσματα" κάνουν λόγο Παρίσι και Βερολίνο
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσαν, από την πλευρά τους, ότι τα δημοψηφίσματα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην ανατολική Ουκρανία είναι "παράνομα" και προειδοποίησαν τη Ρωσία για "συνέπειες" αν δεν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαϊου.
"Τα δημοψηφίσματα που είναι προγραμματισμένα να διεξαχθούν σε αρκετές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας είναι παράνομα", ανέφεραν οι δύο ηγέτες σε κοινή ανακοίνωσή τους από την πόλη Στράλσουντ της Γερμανίας.
Οι προεδρικές εκλογές όμως, τόνισαν Μέρκελ και Ολάντ, είναι "υψίστης σημασίας".
Παράλληλα, όπως έκαναν γνωστό, οι ηγέτες των δύο χωρών θα επιβάλλουν "τις απαραίτητες συνέπειες" αν οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαϊου στην Ουκρανία δεν διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την έκδοση της ανακοίνωσης η Μέρκελ είπε ότι αν αποτύχουν οι εκλογές της 25ης Μαϊου "είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας".
Στην ανακοίνωσή τους, οι δύο ηγέτες αναφέρουν: "Αν δεν διεξαχθούν οι διεθνώς αναγνωρισμένες εκλογές, αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας. Η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν ότι αν συμβεί αυτό, τότε οι συνέπειες (για τη Ρωσία) θα είναι αυτές που αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 6 Μαρτίου του 2014".
Αυτή ήταν μία σαφής αναφορά στο τρίτο στάδιο των κυρώσεων, ειδικά των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τις οποίες αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ στις 6 Μαρτίου.
Ταυτόχρονα, η Γερμανία και η Γαλλία κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην ουκρανική κρίση να ξεκινήσουν τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών δυνάμεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία (ΟΑΣΕ) στην Ευρώπη το αργότερο μέχρι τις 15 Μαϊου.
Επίσης, κάλεσαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να τερματίσουν τις βίαιες ενέργειες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου