Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Το φυσικό αέριο μπορεί να βοηθήσει στη λύση του «Κυπριακού»

Κίνητρο για λύση του Κυπριακού, ιδιαίτερα για την Τουρκία, χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι συμφέρον από το φυσικό αέριο έχουν και οι ΗΠΑ, γι’ αυτό και επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού.

«Αυτό τυγχάνει αξιοποίησης από τη δική μας πλευρά, ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα», δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλίδης.
Εντός Μαΐου η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε εξάλλου τις πληροφορίες ότι ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του προέδρου Αναστασιάδη, αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο, εντός Μαΐου.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι γίνονται οι αναγκαίες διεργασίες και έχουν συζητηθεί οι ημερομηνίες 21 και 23 Μαΐου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οριστικοποίηση της επίσκεψης αναμένεται αργότερα, σήμερα ή αύριο. Το θέμα της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Κύπρο, θα συζητηθεί στην αυριανή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.
Ο κ. Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Κύπρο, λέγοντας ότι πρόκειται για ουσιαστική επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η πορεία των διαπραγματεύσεων, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το θέμα του φυσικού αερίου και άλλα. Είπε, επίσης, ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει διευθετήσεις για να μη χρησιμοποιηθεί το γεγονός αυτό για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
Το κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ μετέδωσε, επίσης, ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία της επίσκεψης Τζο Μπάιντεν για να ανακοινώσουν τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου, συμπεριλαμβανομένης και της κλειστής περιοχής.
Σύμφωνα με την ίδια ανταπόκριση, η επίσκεψη Μπάιντεν ανακοινώθηκε από τους Αμερικανούς την περασμένη Τετάρτη και επρόκειτο να ανακοινωθεί σήμερα. Ωστόσο πρόλαβε με τις δηλώσεις του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, να εξαγγείλει την επίσκεψη προκειμένου, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, να προκαταλάβει πιθανές αντιδράσεις ηγετικών παραγόντων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας προς το Λευκό Οίκο, για την πρόθεση του αντιπροέδρου να επισκεφθεί τα κατεχόμενα.
Οι Αμερικανοί φέρονται να έχουν διαβεβαιώσει ότι έχουν απαιτήσει να μην υπάρχουν σύμβολα του ψευδοκράτους στον χώρο που θα γίνει η συνάντηση Έρογλου - Μπάιντεν.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου