Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Βελτίωση σε Ευρωζώνη, ΗΠΑ βλέπει ο ΟΟΣΑ

Ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής στην Ευρωζώνη διαβλέπει ο ΟΟΣΑ, με την οικονομική δραστηριότητα ειδικότερα στην Ελλάδα να αναμένεται πως θα βελτιωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Στον ανεπτυγμένο κόσμο, γενικότερα, αναμένεται σταθερή ενίσχυση της ανάπτυξης, με τον ΟΟΣΑ να αναφέρεται ειδικότερα στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Αυτή η πρόβλεψη ισχύει, επίσης, για τη Βρετανία, με την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας «να σταθεροποιείται, μακροπρόθεσμα, σε υψηλότερα επίπεδα». Αντίθετα διαφαίνεται μια επιβράδυνση της δραστηριότητας στον αναδυόμενο κόσμο, ιδιαίτερα στην Κίνα, τη Ρωσία και τη Βραζιλία. Οι σύνθετοι δείκτες για τα 34 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ λαμβάνουν υπόψη πρώιμα σημάδια που προμηνύουν βελτίωση της δραστηριότητας σε μια οικονομία όπως τα πρώτα στάδια στην παραγωγή, άμεσες αλλαγές στην οικονομική δραστηριότητα, προσδοκίες για την προοπτική στο μέλλον και μεταβολές στη χάραξη οικονομικής πολιτικής.

Βελτιωμένες είναι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία με τον συνθετικό δείκτη CLI να ξεκινά από τις 100,26 μονάδες τον Μάιο του 2013 και να καταλήγει στις 102,80 τον Απρίλιο του 2014, προμηνύοντας ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Ο συνολικός δείκτης CLI για την Ευρωζώνη διαμορφώνεται τον Απρίλιο του 2014 στις 101,12 από τις 99,56 μονάδες τον Μάιο του 2013. Η γερμανική και η γαλλική οικονομία, η πρώτη και δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, εμφανίζουν σημάδια σταθερής ανάπτυξης. Οι δείκτες CLIs φθάνουν τις 100,63 και 100,33 μονάδες, αντίστοιχα. Σε υψηλότερα επίπεδα κυμαίνονται, όμως, για τα κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού Νότου. Στην Ιταλία αυξάνεται από τις 99,42 στις 101,56. Στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, δύο κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που εξήλθαν από το μνημόνιο στο διάστημα του τελευταίου πεντάμηνου, οι δείκτες CLIs φθάνουν τις 101,47 μονάδες και τις 102,68, αντίστοιχα. Αισθητή είναι, παράλληλα, η βελτίωση του οικονομικού τοπίου στην ισπανική οικονομία με τον δείκτη CLI να αναρριχάται από τις 99,84 τον Μάιο του 2013 στις 102,79 μονάδες τον Απρίλιο του 2014, αποτυπώνοντας μια ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής εντός επόμενου εξαμήνου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι οικονομίες του αναδυόμενου κόσμου δεν έχουν τη δυναμική να στηρίξουν την παγκόσμια ανάπτυξη όπως συνέβη την τριετία που ακολούθησε το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στην Κίνα, ο δείκτης CLI υποχωρεί στις 98,47 μονάδες τον Απρίλιο του 2014 και τη Ρωσία στις 99,22.

Ανεβάζει τον πήχυ η Buda

Προς τα πάνω αναθεώρησε η Bundesbank τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας και μείωσε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό.
Προειδοποίησε δε πως πρόσφατες μεταρρυθμίσεις όπως η επιλογή συνταξιοδότησης στα 63 έτη από τα 65 έτη που ίσχυαν αρχικά δεν βοηθούν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας διότι εντείνουν τις επιπτώσεις από αναμενόμενες δημογραφικές αλλαγές, δηλαδή την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης θα ανέλθει στο 1,9% μέσα στο 2014 από το 1,7% που είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο. Αμετάβλητες έμειναν οι προβλέψεις για το 2015, με την Bundesbank να εκτιμά πως η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία θα ενισχυθεί κατά 2% και κατά 1,8% το 2016. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα φθάσει στο 1,1% έναντι του 1,3% που είχε προβλεφθεί τον Δεκέμβριο του 2013. Τέλος, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας αναφέρθηκε έμμεσα στην ουκρανική κρίση και στις επιπτώσεις των γεωπολιτικών εντάσεων στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/771135/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/veltiwsh-se-eyrwzwnh-hpa-vlepei-o-oosa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου