Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ρεκόρ διοξειδίου του άνθρακα

Σε επίπεδα ρεκόρ έφθασε η ατμοσφαιρική συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα το 2013 καθώς πληθαίνουν τα σημάδια ότι η απορρόφηση του αερίου από τους ωκεανούς και τα δάση μειώνεται. Αν πράγματι οι περαιτέρω έρευνες επιβεβαιώσουν ότι η βιόσφαιρα έχει φθάσει στο σημείο κορεσμού, τότε ο πλανήτης βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.





«Γνωρίζουμε χωρίς καμία αμφιβολία ότι το κλίμα μας αλλάζει και ότι τα καιρικά
 φαινόμενα γίνονται πιο ακραία εξαιτίας ανθρωπίνων δραστηριοτήτων όπως η καύση ορυκτών καυσίμων» είπε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Μισέλ Ζαρό, κατά τη δημοσίευση του Ετήσιου Ενημερωτικού Δελτίου Αερίων του Θερμοκηπίου.

Η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα αυξάνεται με ρυθμούς ταχύτερους από τις εκπομπές ρύπων, κάτι που πιθανώς σημαίνει ότι μειώνεται η ικανότητα του πλανήτη να απορροφά το διοξείδιο. «Μπορεί αυτό να οφείλεται στη μειωμένη απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από τη βιόσφαιρα» είπε ο Ζαρό, προσθέτοντας ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες. «Αν αυτό επιβεβαιωθεί, προκαλεί μεγάλη ανησυχία». Αν οι ωκεανοί, τα φυτά και το έδαφος απορροφούν στο εξής λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, μεγαλύτερες ποσότητες αερίου θα μένουν στην ατμόσφαιρα, επιταχύνοντας την κλιματική αλλαγή.

Εξαιτίας του διοξειδίου του άνθρακα που έχουν ήδη απορροφήσει, οι ωκεανοί έχουν φθάσει σε επίπεδα πρωτοφανούς οξύτητας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, τα ύδατα των ωκεανών γίνονται όξινα με ρυθμούς που δεν έχουν προηγούμενο τα τελευταία 300 εκατομμύρια χρόνια.

«Η συνολική αλλαγή στην οξύτητα των ωκεανών από τη προβιομηχανική περίοδο είναι 25%, ενώ το 6% συνέβη την τελευταία δεκαετία» είπε η επιστημονική διευθύντρια του οργανισμού, Οξάνα Ταράσοβα.

Ακόμη και αν οι ανθρωπογενείς εκπομπές ρύπων μειωθούν κατά 80% ώς το 2050, η αδράνεια που ενυπάρχει στο κλιματικό σύστημα θα φροντίσει ώστε να μη γίνει αισθητή η βελτίωση τουλάχιστον ώς το 2100. «Οι εκπομπές ρύπων από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον θα έχουν σωρευτική επίδραση τόσο στην υπερθέρμανση του πλανήτη όσο και στην oξίνιση των ωκεανών. Οι νόμοι της Φυσικής δεν είναι διαπραγματεύσιμοι» είπε ο Ζαρό. «Ο χρόνος μας τελειώνει».

Τρύπες στη Σιβηρία

Τους τελευταίους μήνες, στη Γιακουτία και σε άλλες περιοχές της Σιβηρίας εντοπίστηκαν γιγάντιες τρύπες στο έδαφος, οι οποίες προξένησαν μεγάλη έκπληξη στον τοπικό πληθυσμό και ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα. Οι επιστήμονες είπαν ότι απαιτείται μελέτη για τα αίτια του φαινομένου, αλλά ότι η πιθανότερη ερμηνεία έχει να κάνει με την τήξη του μονίμως παγωμένου εδάφους, η οποία απελευθερώνει μεθάνιο εγκλωβισμένο στο έδαφος. Η τήξη του μονίμως παγωμένου εδάφους (permafrost) είναι μία ακόμη ένδειξη ότι η βιόσφαιρα αγγίζει ορισμένα κρίσιμα, οριακά σημεία αντοχής. Το 2013, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα άγγιξε τα 396.0 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο), ήταν δηλαδή κατά 2,9ppm μεγαλύτερη απ’ ό,τι το 2012. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 1984, όταν ξεκίνησαν οι αξιόπιστες παγκόσμιες μετρήσεις.


ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/783151/article/epikairothta/perivallon/rekor-dio3eidioy-toy-an8raka

REUTERS, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου