Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Σουηδία: Πρώτοι χωρίς αυτοδυναμία οι Σοσιαλδημοκράτες

Σε τρίτη δύναμη αναδείχθηκε το ακροδεξιό κόμμα της Σουηδίας στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή. Τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς εξασφάλισαν τη νίκη και θα καταλάβουν 160 έδρες στην επόμενη βουλή όχι όμως και τις απαιτούμενες 175 για την απόλυτη πλειοψηφία. Ειδικότερα, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς εξασφαλίζουν ποσοστό 43.7% έναντι 39.3% του κόμματος των Μετριοπαθών του απερχόμενου πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ ενώ το ακροδεξιό κόμμα Δημοκράτες της Σουηδίας συγκέντρωσε 13%.
O επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Στέφαν Λόφβεν (φωτ:AFP)O επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Στέφαν Λόφβεν (φωτ:AFP)
Ο πρόεδρος των Δημοκρατών της Σουηδίας Γίμι Όκεσον εκτίμησε ότι το κόμμα του έγινε "ο κυρίαρχος του παιγνιδιού" στο πολιτικό σκηνικό. Από την πλευρά του ο σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ παραδέχθηκε την ήττα της Συμμαχίας που κυβέρνησε τα τελευταία οκτώ χρόνια τη χώρα και δήλωσε ότι σήμερα Δευτέρα θα υποβάλει την παραίτησή του  και από το κόμμα των Μετριοπαθών, το ποσοστό των οποίων υπέστη σημαντική μείωση.
 
Τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στη Σουηδία διατηρούν το προβάδισμα ωστόσο χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία πιθανότατα θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας χωρίς μεγάλα περιθώρια για την προώθηση σημαντικών νομοθετημάτων. Μάλιστα, οι Σοσιαλδημοκράτες αν και αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα, κατέγραψαν μια από τις χειρότερες επιδόσεις τους τον τελευταίο αιώνα.
 
Ο Ράινφελτ —ο οποίος τάσσεται εναντίον της συνεργασίας με την άκρα δεξιά— είχε υποσχεθεί πως θα επιτρέψει στην κεντροαριστερά να σχηματίσει κυβέρνηση εάν το ποσοστό της είναι υψηλότερο από αυτό της δικής του συμμαχίας κομμάτων. 
 
Ο Στέφαν Λόφβεν- από πλευράς Σοσιαλδημοκρατών- δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται "νέα κατεύθυνση" και ότι αντιμετωπίζειμια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις καθώς χιλιάδες άνθρωποι είναι άνεργοι και τα σχολεία σημειώνουν πτωτικά αποτελέσματα σε σχέση με άλλες χώρες μέλη του ΟΑΣΕ, όπως σημείωσε.
 
Το πιο φλέγον ζήτημα όμως είναι το μεταναστευτικό καθώς η Σουηδία αναμένεται φέτος να δεχθεί περίπου 80.000 αιτήσεις για παροχή ασύλου από τη Συρία, τη Σομαλία, την Ερυθραία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, τον υψηλότερο αριθμό μετά το 1992. Το ακροδεξιό κόμμα είναι το μόνο που διαφωνεί με την παροχή μόνιμης διαμονής που ενέκρινε πρόσφατα η Σουηδία για όλους τους πρόσφυγες από τη Συρία.

ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=447486

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου