Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Στο τιμόνι της Βολιβίας έως το 2020 ο Μοράλες

Την επανεκλογή του για τρίτη φορά στην Προεδρία της Βολιβίας εξασφάλισε ο Έβο Μοράλες μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της χώρας αφιέρωσε τη νίκη του στον Φιντέλ Κάστρο και τον Ούγκο Τσάβες, τους αντιιμπεριαλιστές και τους αντιαποικιοκράτες. Μιλώντας ενώπιον οπαδών του δεσμεύτηκε να κάνει τη χώρα ενεργειακή πρωτεύουσα της Νότιας Αμερικής και να συνεχίσει την ανάπτυξη της οικονομίας που -μόνο την περασμένη χρονιά- αυξήθηκε κατά 6,8%.
Το μεγαλύτερο στήριγμα του Έβο Μοράλες είναι ο φτωχός πληθυσμός που είδε τις σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου να καταπολεμούν σε σημαντικό βαθμό την ανέχεια και τον αναλφαβητισμό. Η γοητεία που ασκεί στο λαό και η συνετή εκ μέρους του διαχείριση των κεφαλαίων από το φυσικό αέριο για τη χρηματοδότηση προνοιακών προγραμμάτων, δρόμων και σχολείων έχουν χαρίσει στον 54χρονο πρόεδρο ευρεία υποστήριξη.

Αν και η Βολιβία παραμένει μια από τις πιο φτωχές χώρες της αμερικανικής ηπείρου, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μοράλες, το ποσοστό των Βολιβιανών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας μειώθηκε σε έναν στους πέντε, από περισσότερους από έναν στους τρεις που ήταν το 2006, σ' ένα πληθυσμό 10 εκατομμυρίων.

"Ήταν μια συζήτηση για δύο μοντέλα: εθνικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση. Η εθνικοποίηση κέρδισε με πάνω από 60%", δήλωσε ο Μοράλες απευθυνόμενος από τον εξώστη του προεδρικού μεγάρου σε χιλιάδες οπαδούς του που τον επευφημούσαν.

Τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώνονται με αργούς ρυθμούς, αλλά ένα έξιτ πολ και μια ταχεία καταμέτρηση έδειξαν πως ο Μοράλες επικρατεί των αντιπάλων του συγκεντρώνοντας περίπου το 60% των ψήφων, ένα ποσοστό που θεωρείται αδύνατο να ανατραπεί. Έξιτ πολ του ινστιτούτου Mori που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Unitel έδειξε πως ο Μοράλες κερδίζει το 61% των ψήφων ενώ ο πλησιέστερος αντίπαλός του, ο επιχειρηματίας Σάμιουελ Ντόρια Μεντίνα, συγκεντρώνει 24%.
Τόσο το έξιτ πολ όσο και η ταχεία καταμέτρηση έδειξαν επίσης πως το Κίνημα Προς τον Σοσιαλισμό του Μοράλες ενίσχυσε τις δυνάμεις του τόσο στην κάτω όσο και στην άνω βουλή του Κογκρέσου, πράγμα που σημαίνει πως ο πρόεδρος θα μπορέσει εύκολα να περάσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, εφόσον το επιλέξει.

Η νέα πενταετής προεδρική θητεία του Μοράλες θα λήξει τον Ιανουάριο του 2020. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές στα τέλη του 2019.
(Πηγή:CNN, ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου