Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Οι αριθμοί διαψεύδουν τους επικριτές του Obamacare



O Στιβ Γουάιν, ιδρυτής της αυτοκρατορίας ξενοδοχείων και καζίνων Wynn Resorts, κάποτε θεωρούσε την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τον πιο αποτρεπτικό παράγοντα για την πρόοδο, τις επιχειρήσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο διευθύνων σύμβουλος του κτηματομεσιτικού ομίλου Starwood Property Trust, Μπάρι Στέρνλιτς, εκτιμά πως «το πρόγραμμα περίθαλψης του Αμερικανού προέδρου, το λεγόμενο Οbamacare, αποδυναμώνει την αύξηση των μισθών και επηρεάζει τις καταναλωτικές δαπάνες και τη διάθεση των Αμερικανών πολιτών για την απόκτηση κατοικιών και άλλων αγαθών». Αμφότεροι ανήκουν στη χορεία των επιχειρηματικών στελεχών και των ομάδων πίεσης (λόμπι), οι οποίοι συνήθως επικρίνουν τις πολιτικές Ομπάμα, επειδή τις θεωρούν αντιπαραγωγικές για τις επενδύσεις και τις εταιρείες. Εντούτοις, οι ίδιοι οι αριθμοί αποτυπώνουν μια διαφορετική εικόνα.

Την τελευταία εξαετία, οι εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη Standard & Poor’s 500 εμφανίζουν την καλύτερη οικονομική κατάσταση, καθώς η αναλογία καθαρού χρέους προς κέρδη είναι η χαμηλότερη για τα τελευταία τουλάχιστον 24 χρόνια.

Επιπλέον, η ρευστότητά τους και οι διαπραγματεύσιμες αξίες τους ανέρχονται σε 3,5 τρισ. δολάρια, ενώ τα κέρδη τους ανά μετοχή φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ. Το τρέχον έτος αναμένεται ότι οι εταιρείες αυτές θα έχουν την ταχύτερη μηνιαία δημιουργία θέσεων εργασίας από το 1999. Ο κλάδος της μεταποίησης ανακάμπτει και οι ΗΠΑ επανέρχονται ως κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Στιβ Γουάιν αποτελεί μέρος της πορείας αυτής, εφόσον η τιμή της μετοχής του στην αλυσίδα των πολυτελών του ξενοδοχείων πενταπλασιάστηκε από το 2009, όταν ανέλαβε ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ συνολικά ο δείκτης S&P 500 είχε διπλασιασμό. Πέραν τούτων, η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να διαμορφώσει σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια βοηθά τις εταιρείες να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους με χαμηλότερο κόστος και να αναπτυχθούν, επισημαίνει ο διαχειριστής κεφαλαίων της HighMark Capital Management, Τοντ Λόουενσταϊν. «Η ιστορία θα δείξει πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κληρονόμησε την τελευταία δραματική ύφεση και κατόρθωσε να εμφυσήσει πνοή στην οικονομία», παρατηρεί ο καθηγητής Ντάγκλας Μπρίνκλεϊ, ο οποίος διδάσκει στο πανεπιστήμιο Ράις του Χιούστον και ασχολείται με την ιστορία των προέδρων των ΗΠΑ. «Θα αφήσει το στίγμα του κυρίως ως κεντρώος και φίλα προσκείμενος στις επιχειρήσεις».


THOMAS BLACK, ΜΑΤΤ ROBINSON / BLOOMBERG

ΠΗΓΗ:http://www.kathimerini.gr/786613/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/oi-ari8moi-diayeydoyn-toys-epikrites-toy-obamacare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου