Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Αύξηση θυμάτων κατά 61%, το 2013, από τρομοκρατία

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις το 2013 αυξήθηκε κατά 61%, ποσοστό που απηχεί την άνοδο της Μπόκο Χαράμ και των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Αυτό ανακοινώθηκε χθες από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης, το οποίο παρουσιάζοντας τον ετήσιο δείκτη τρομοκρατίας αναφέρει ότι πέρυσι σημειώθηκαν περίπου 10.000 τρομοκρατικές επιθέσεις, μια αύξηση της τάξεως του 44% σε σχέση με το 2012.



Οι επιθέσεις αυτές στοίχισαν τη ζωή σε 17.958, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός την προηγούμενη χρονιά ήταν 11.133. Το 80% των θυμάτων εντοπίζεται σε πέντε χώρες: το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Νιγηρία και τη Συρία. Ειδικά το Ιράκ ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο από την τρομοκρατία και οι απώλειες κατέγραψαν αύξηση 164% σε σχέση με το 2012. Το «Ισλαμικό Κράτος» είναι ο βασικός υπεύθυνος για τους θανάτους αυτούς.


Τέσσερις οργανώσεις, το «Ισλαμικό Κράτος», η Μπόκο Χαράμ, η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν, βρίσκονται πίσω από το 66% των θανάτων. Η έκθεση πάντως διαπιστώνει πως οι επιθέσεις αυξήθηκαν και στον υπόλοιπο κόσμο. Για την ακρίβεια, θύματα από τρομοκρατικές επιθέσεις αναφέρθηκαν σε 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. «Απ’ όταν εγκαινιάσαμε τον δείκτη, το 2012, είδαμε μια σοβαρή και ανησυχητική αύξηση των επεισοδίων τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο», σχολίασε ο Στιβ Κιλελέα, επικεφαλής του Ινστιτούτου. «Την τελευταία δεκαετία η αύξηση της τρομοκρατίας έχει συνδεθεί με ακραίες ισλαμικές οργανώσεις, των οποίων οι βίαιες θεολογίες διδάσκονται ευρέως. Για να αναχαιτιστούν αυτές οι επιρροές θα πρέπει να προωθηθούν μετριοπαθείς μορφές σουνιτικών ιδεολογιών από μουσουλμανικά κράτη», πρόσθεσε. Ο Κιλελέα κάλεσε τους ηγέτες των χωρών να περιορίσουν την κρατική βία και να βελτιώσουν τα μέτρα αστυνόμευσης, που απολαμβάνουν τη συναίνεση των πολιτών, για να μειώσουν την απειλή. Μεταξύ των χωρών που κινδυνεύουν με έξαρση της τρομοκρατικής βίας αναφέρονται η Ανγκόλα, το Μπανγκλαντές, το Μπουρούντι, η Αιθιοπία, το Ιράν, το Ισραήλ, το Μάλι, το Μεξικό, η Μιανμάρ, η Σρι Λάνκα και η Ουγκάντα.

Παρά την αύξηση παγκοσμίως, η έκθεση τονίζει ότι το ρίσκο για τους πολίτες της Δύσης παραμένει ισχνό. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος στη Βρετανία έχει 188 φορές περισσότερες πιθανότητες να πέσει θύμα δολοφονίας παρά τρομοκρατικής ενέργειας, ενώ στις ΗΠΑ 64 φορές.


ΠΗΓΗ: REUTERS, A.P.
http://www.kathimerini.gr/792540/article/epikairothta/kosmos/ay3hsh-8ymatwn-kata-61-to-2013-apo-tromokratia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου