Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Στη δίνη της ύφεσης

Σε πρόωρες εκλογές πηγαίνει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την πορεία της οικονομίας, που παρέμεινε για ακόμα ένα τρίμηνο σε ύφεση

Στη δίνη της ύφεσης
Το μοντέλο Αμπε απέτυχε. Μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που έδειξαν ότι το τρίπτυχο «ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική - χαλαρή νομισματική πολιτική - δομικές μεταρρυθμίσεις» του Ιάπωνα πρωθυπουργού δεν κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την ύφεση, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε διάλυση του κοινοβουλίου και σε πρόωρες εκλογές (14 Δεκεμβρίου), αναβάλλοντας έτσι μια αύξηση της φορολογίας που είχε προγραμματιστεί.

Ομως η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνιστά... χαρακίρι για τον Αμπε, αφού οι πολιτικές ισορροπίες είναι με το μέρος του. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του (LDP) έχει μια στήριξη γύρω στο 37% και ευνοείται ιδιαίτερα από την κατακερματισμένη αντιπολίτευση που αφήνει το Δημοκρατικό Κόμμα, το δεύτερο στη χώρα, πολύ πίσω με μόλις 8%.
Η ύφεση που καταγράφηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2014 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιπτώσεις της πρώτης αύξησης του συντελεστή του φόρου κατανάλωσης τα τελευταία 17 χρόνια, από 5% σε 8%, τον περασμένο Απρίλιο.
Τα μέτρα του Αμπε οδήγησαν στο κατρακύλισμα του γεν, κάτι που ενίσχυσε τα εταιρικά κέρδη αλλά αύξησε σημαντικά και το κόστος διαβίωσης του λαού, και σε «τεχνική ύφεση», την τέταρτη για την ιαπωνική οικονομία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Ετσι ο Αμπε αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, ώστε να αναθεωρήσει τη φορολογική πολιτική αναβάλλοντας μια νέα αύξηση του φόρου κατανάλωσης από το 8% στο 10%, που ήταν προγραμματισμένη για τον επόμενο Οκτώβριο.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σχολίασε ότι η αναβολή της αύξησης του φόρου κατανάλωσης για τον Απρίλιο του 2017 ήταν μια «σοβαρή» απόφαση, αλλά είναι δικαιολογημένη εάν η Ιαπωνία θέλει να εξέλθει από τον αποπληθωρισμό που βίωσε τα περισσότερα από τα τελευταία 15 χρόνια. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε εκείνη τη σκοτεινή, δύσκολη περίοδο», είπε σε 15λεπτη ομιλία του στην οποία ανακοίνωσε τη διάλυση του κοινοβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή.
Ο στόχος που δεν επετεύχθη
Η ναυαρχίδα της οικονομικής πολιτικής του 60χρονου Αμπε ήταν η ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας σε περίπου 3% (ονομαστικό ΑΕΠ) και η εκμετάλλευση, στη συνέχεια, του momentum για τη διόρθωση των προβληματικών οικονομικών της κυβέρνησης. Αυτός ήταν ο -όπως αποδείχθηκε φιλόδοξος- στόχος της ατζέντας του με πυλώνες τη δημοσιονομική πολιτική, τη χαλαρή νομισματική πολιτική και τις δομικές μεταρρυθμίσεις.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64095687

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου