Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Σκηνικό έντασης ανοικτά της Κύπρου



Με αμείωτη την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ λόγω της συνεχιζόμενης παρουσίας του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός» και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν, η δημόσια ανακοίνωση του Ευ. Βενιζέλου, ότι η Αθήνα θα στείλει δύο πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, αναβαθμίζοντας έτσι και την παρουσία της στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, λειτούργησε θετικά στην ψυχολογία των Κυπρίων. «Η χειρονομία αυτή δείχνει ότι δεν είμαστε μόνοι μας», μου είπε ο οδηγός του ταξί, που με μετέφερε από το αεροδρόμιο στη Λευκωσία και αυτό ήταν πιθανόν και το μόνο θετικό που είχε να πει γενικότερα για την κατάσταση. Η κρίση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου δεν προέκυψε σε μια χώρα δίχως προβλήματα, οι Κύπριοι αντιμετωπίζουν με ολοένα και αυξανόμενο σκεπτικισμό την πολιτική τους ηγεσία, αλλά και τη συμμετοχή τους στην Ε.Ε. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η δεκτικότητα του πληθυσμού για οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού υποχωρεί. Σημειώνεται ότι χθες, στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Ελληνα επίτροπο για τη Μετανάστευση κ. Δημ. Αβραμόπουλο, και συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο με φόντο της Κυπριακή ΑΟΖ.

Η ελληνική ναυτική παρουσία διασφαλίζει, όπως το θέτουν οι Κύπριοι, ότι οι Τούρκοι δεν θα επιχειρήσουν κάτι πιο δραστικό για να παρεμποδίσουν τις έρευνες του πλοίου-γεωτρύπανου της ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας ENI-KOGAS στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτός ήταν ο πρώτος στόχος που επεδίωκε η Τουρκία, στέλνοντας το «Μπαρμπαρός» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 9 συνεχίζονται κανονικά.

Οι Κύπριοι αντιμετωπίζουν την αναστάτωση από την παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ με όση ψυχραιμία μπορούν, ενώ στη Λευκωσία «ψηλά» στην επικαιρότητα βρίσκεται η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και της διοικήτριας της κεντρικής τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση η τουρκική πρόκληση δεν μπορεί να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Η Λευκωσία αμύνεται με την αναστολή της συμμετοχής της στις διαπραγματεύσεις και τις διεθνείς συμμαχίες. Στο πλαίσιο αυτό παρατηρείται μια προσπάθεια αναθέρμανσης των παραδοσιακά καλών σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία, που αναμένεται να επισφραγιστεί πιθανότατα με ταξίδι του κ. Αναστασιάδη στη Μόσχα.

Οπως μάλιστα δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία, κ. Στανισλάβ Οσάντσι, στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης θα υπογραφούν περισσότερες διμερείς συμφωνίες που θα αφορούν τη στρατιωτική συνεργασία και την άμυνα. Η παρουσία του ρωσικού ναυτικού, στη θάλασσα της Κύπρου όταν ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το «Μπαρμπαρός» ήταν σημείο καμπής. Την αναθέρμανση της ρωσοκυπριακής σχέσης την επιθυμεί άλλωστε και η αντιπολίτευση, δηλαδή το ΑΚΕΛ. Πέρα από τη σύσφιγξη των σχέσεων με τη Ρωσία πάντως, η Λευκωσία θεωρεί ότι η τριμερής Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου και η σχέση με το Ισραήλ, το οποίο θα επισκεφτεί τον Ιανουάριο ο κ. Αναστασιάδης, ενισχύουν τη θέση της.

Το ταξίδι Σαμαρά

Για την τριμερή διάσκεψη κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στις 7 Νοεμβρίου στη Λευκωσία και την επομένη στο Κάιρο, έχοντας προηγουμένως συναντηθεί (αύριο Δευτέρα) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Η Λευκωσία έχει ενοχληθεί, την ίδια στιγμή, από την πολιτική των ίσων αποστάσεων της Ουάσιγκτον. Πάντως, ο κ. Αναστασιάδης συνεχίζει να ελπίζει στη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ώστε να συνετιστεί η Τουρκία.

Οι Κύπριοι έχουν αρχίσει να προσανατολίζονται πάντως στο ότι η τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ τους θα διαρκέσει, όσο προβλέπει η τουρκική ναυτική οδηγία, δηλαδή ώς τις 30 Δεκεμβρίου. Αυτό ήταν το συμπέρασμα που έβγαλαν από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας, την Πέμπτη, που ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις έρευνες για το φυσικό αέριο. Η Λευκωσία πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο αυτό συμβαίνει. Μάλιστα, ο όρος που θέτει ο κ. Αναστασιάδης για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι όχι μόνον να αποσυρθεί το «Μπαρμπαρός» αλλά να ακυρωθεί και η ναυτική οδηγία (navtex) με την οποία ή Τουρκία δέσμευσε την περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ για έρευνες, δηλαδή διασφαλίσεις ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί.


ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/790364/article/epikairothta/politikh/skhniko-entashs-anoikta-ths-kyproy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου