Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

H Kίνα ενισχύει την άμυνά της

Αυξημένος σε ποσοστό 10% σε σχέση με το 2014 θα είναι φέτος ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου στο Πεκίνο.
Τιμητική φρουρά επιθεωρεί αξιωματικός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, χρησιμοποιώντας νήμα «αλφάδι» για την ευθυγράμμισή της.








Την απόφαση αυτή έλαβε εν μέρει η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας, ο αναπτυξιακός ρυθμός της οποίας αρχίζει να εμφανίζει κάμψη, μέσω νέων επενδύσεων στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, όπως για τον σχεδιασμό και την κατασκευή αόρατων σε ραντάρ αεροσκαφών και υποβρυχίων νέας γενιάς.

Ο εκπρόσωπος του κογκρέσου του λαού, Φου Γινγκ είπε χθες ότι τα ακριβή στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν σήμερα, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του οργάνου. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα», όμως, αποκάλυψε ότι ο φετινός αμυντικός προϋπολογισμός θα φθάσει τα 145 δισ. δολάρια. Η αύξηση των αμυντικών δαπανών για το 2015 θα είναι έτσι η χαμηλότερη των τελευταίων πέντε ετών. Η Κίνα έχει καταγράψει αυξήσεις στον τομέα αυτό άνω του 10% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, παρότι πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι οι πραγματικές δαπάνες της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερες.
Η αμυντική ενίσχυση της Κίνας προκαλεί έντονη ανησυχία στα όμορα κράτη, ιδιαίτερα εξαιτίας της σκληρής γραμμής που υιοθετεί το Πεκίνο στις διενέξεις του στις Θάλασσες της Νότιας και της Ανατολικής Κίνας.
Ο υπουργός Επικρατείας της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα, ερωτηθείς για τον κινεζικό αμυντικό προϋπολογισμό, υπογράμμισε την ανησυχία του Τόκιο για την έλλειψη διαφάνειας στις ανακοινώσεις του Πεκίνου. «Ανεξάρτητα από τις διαρκείς διπλωματικές μας προσπάθειες για προσέγγιση με την Κίνα, η κατάσταση καθιστά επιτακτική τη σύσφιγξη των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ» είπε ο κ. Σούγκα.
Την ίδια στιγμή, η Ινδία καταβάλει προσπάθειες εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του οπλοστασίου της, εν μέρει εξαιτίας της εξάπλωσης της κινεζικής επιρροής στον Ινδικό ωκεανό.
Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε φέτος αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 40 δισ. δολαρίων, αυξημένο κατά 8% σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση αυτή, όμως, δεν αναμένεται να σταθεί αρκετή για την ανανέωση του στόλου υποβρυχίων, σκαφών επιφανείας και αεροσκαφών της Ινδίας. Οι δύο χώρες έχουν πολεμήσει για τελευταία φορά το 1971 στα κοινά τους σύνορα των Ιμαλαΐων, ενώ το Πεκίνο στηρίζει ενεργά την πακιστανική κυβέρνηση.
Ο κ. Φου υπογράμμισε, όμως, ότι ο κινεζικός αμυντικός προϋπολογισμός υστερεί σημαντικά έναντι εκείνου των ΗΠΑ, που θα κυμανθεί φέτος στα 534 δισ. δολάρια, επισημαίνοντας ότι κύρια αποστολή του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού είναι η άμυνα. «Η αμυντική φύση των ένοπλων δυνάμεών μας κατοχυρώνεται στο ίδιο μας το σύνταγμα. Δεν είναι δυνατόν να αλλάξουμε κατεύθυνση και αρχές» είπε ο κ. Φου.
Ειδικοί εκτιμούν ότι τα νέα κονδύλια θα αφιερωθούν από το Πεκίνο στην ενίσχυση της ανθυποβρυχιακής ικανότητας του ναυτικού και στην απόκτηση δεύτερου αεροπλανοφόρου.
«Τα αεροπλανοφόρα θα είναι σίγουρα στον κατάλογο αγορών του Πεκίνου. Διαπιστώνουμε επίσης μεγάλη αύξηση του αριθμού υποβρυχίων. Ολοι θέλουν υποβρύχια. Η αξία εκφοβισμού του υποβρυχίου δεν μπορεί να υποτιμηθεί» λέει ο Αυστραλός αναλυτής Τζον Μπλάξλαντ.
Την ίδια στιγμή, η μεγάλη εκστρατεία πάταξης της διαφθοράς στους κόλπους του στρατεύματος από τον πρόεδρο Σι, διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας, με τον πρόεδρο να προσπαθεί να εξευμενίσει τους ανώτατους αξιωματικούς, πολλοί συνάδελφοι των οποίων σύρονται στα δικαστήρια κατηγορούμενοι για διαφθορά.
REUTERS
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/806006/article/epikairothta/kosmos/h-kina-enisxyei-thn-amyna-ths

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου