Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της πρόσφατης απόφασης των ψηφοφόρων του Ηνωμένου Βασιλείου να αφήσουν την ΕΕ, θα είναι οι επιπτώσεις από την άποψη του διεθνούς εμπορίου. Έχουμε ήδη αναδείξει τις προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα, αλλά τώρα που η απόφαση έχει ληφθεί, είναι πιθανώς πιο χρήσιμο να υπάρχει μια σαφή κατανόηση των λεπτομερών διμερών εμπορικών θέσεων των υπολοίπων 27 κρατών-μελών της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Ολλανδία έχουν όλες εμπορικά πλεονάσματα με το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Γερμανία και την Ολλανδία να έχουν από τα μεγαλύτερα (Σχήμα 1).
Έχουμε καταρτίσει ένα σύνολο δεδομένων των διμερών εμπορικών ροών σε επίπεδο μεμονωμένων προϊόντων από τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, καλύπτοντας το εμπόριο όλων των χωρών της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο το 2015.
Η βάση δεδομένων είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα μας, καθιστώντας δυνατή την πρόσβαση σε σημαντικά στατιστικά στοιχεία του εμπορίου των χωρών της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο, σε επίπεδο παραγωγής. Ως παράδειγμα, αναφέρουμε εδώ τα πέντε κορυφαία προϊόντα που εισάγονται από/εξάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, καθώς και το επίπεδο παραγωγής του εμπορικού ισοζυγίου κάθε χώρας με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ελπίζουμε ότι αυτό το εργαλείο θα είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε αυτό που σίγουρα θα αποτελέσει μια σημαντική και ευαίσθητη συζήτηση.
Της Silvia Merler
© Copyright Bruegel. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://bruegel.org/2016/06/brexit-who-trades-what-with-the-uk/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου