Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

«Οχι» της ΕΚΤ στο ισπανικό σχέδιο διάσωσης της Bankia Ισοδυναμεί με «νομισματική χρηματοδότηση», υποστηρίζουν στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας




Αντίθετη στα σχέδια της Μαδρίτης για την ανακεφαλαιοποίηση της προβληματικής τράπεζας Bankia με ομόλογα ύψους 19 δισ. ευρώ εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Το σχέδιο της κυβέρνησης Ραχόι, το οποίο δεν έχει κατατεθεί επισήμως, προέβλεπε τη χρηματοδότηση της Bankia μέσω κρατικών ομολόγων τα οποία ακολούθως θα μπορούσαν να δοθούν ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ για την εξασφάλιση κονδυλίων μέσω του προγράμματος ρευστότητας της τελευταίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times ωστόσο, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέρριψαν το συγκεκριμένο σχέδιο με την αιτιολογία ότι αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο που απαγορεύει τη «νομισματική χρηματοδότηση»- ή με άλλα λόγια την άμεση χρηματοδότηση κυβερνήσεων μέσω της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ τάχθηκε υπέρ της κανονικής ανακεφαλαιοποίησης της Bankia, η οποία είναι τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας σε ενεργητικό. Η συγκεκριμένη πολιτική επιλέχθηκε παρά το γεγονός ότι, όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, τα ισπανικά κρατικά ομόλογα πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να τα δεχτεί ως εγγύηση. 

Η απόφαση της ΕΚΤ να εμμείνει στη σκληρή θέση της απορρίπτοντας τα ισπανικά σχέδια αναμένεται να «ρίξει λάδι στη φωτιά» την ώρα που η Μαδρίτη εμφανίζεται ένα βήμα πριν το μηχανισμό στήριξης, με το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου να ανέρχεται χθες στο 6,5%. Τα κονδύλια που διαθέτει εξάλλου η χώρα στο ειδικό ταμείο για την ενίσχυση των τραπεζών της δεν ξεπερνούν σύμφωνα με την Wall Street Journal, τα 9 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι θεωρητικά το συγκεκριμένο ταμείο θα μπορούσε να ενισχυθεί μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων, το υψηλό κόστος δανεισμού και η μείωση της ζήτησης που σημειώθηκε στις πρόσφατες δημοπρασίες λειτουργούν αποτρεπτικά για ένα τέτοιο σενάριο. 

«Καταστροφικά τα πακέτα διάσωσης»

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, η Μαδρίτη δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει, επιμένοντας ότι η μοναδική λύση για την κρίση είναι να μετατραπεί η ΕΚΤ σε «δανειστή τελευταίας καταφυγής». Αξιωματούχοι της ισπανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τους FT, επιθυμούν να αποφύγουν πάση θυσία την αποδοχή ενός πακέτου στήριξης, όπως συνέβη με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, χαρακτηρίζοντας τα συγκεκριμένα σχέδια διάσωσης «καταστροφικά». 

Πόκερ Μαδρίτης-Βρυξελλών


Η θέση της κυβέρνησης Ραχόι είναι ότι η Ισπανία έχει προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες και τώρα είναι η σειρά των Βρυξελλών να βοηθήσουν την Ισπανία μέσω της ΕΚΤ, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση «κινδυνεύει», όπως λένε, «το ευρώ». Επιδίωξη της Μαδρίτης είναι να τεθεί πάλι σε λειτουργία το πρόγραμμα αγοράς κρατικού χρέους από την ΕΚΤ, αλλά και η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMS) σε ταμείο διάσωσης των τραπεζών. 

Οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους εμφανίζονται ενοχλημένες από τους χειρισμούς της κυβέρνησης Ραχόι. Μόλις ένα μήνα πριν, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών είχαν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους στην πρόθεση του ισπανού πρωθυπουργού να προχωρήσει μονομερώς στην αναθεώρηση του ελλείμματος στο 5,8% για εφέτος. 
Αστρονομική αποζημίωση για πρώην στέλεχος της Bankia

Την ώρα που το σκληρό πόκερ μεταξύ Βρυξελλών- Μαδρίτης βρίσκεται σε εξέλιξη, σάλο έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αστρονομική αποζημίωση πρώην στελέχους της Bankia. Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, o Αουρέλιο Ιθκουιέρδο, πρόκειται να λάβει αποζημίωση ύψους 14 εκ. ευρώ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο εξάλλου, ένα άλλο στέλεχος της τράπεζας, ο Ματίας Αματ, έλαβε 6,2 εκ. ευρώ κατά την συνταξιοδότησή του σε ηλικία 58 ετών. Δεν είναι λίγα τα στελέχη των ισπανικών τραπεζών που αποχώρησαν λαμβάνοντας υπέρογκες αποζημιώσεις, αφού άφησαν πίσω τους βόμβα «τοξικών δανείων», η οποία απειλεί σήμερα το τραπεζικό- και όχι μόνο- σύστημα της χώρας. Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις, μαζί με αντίστοιχες, για τον «στενό εναγκαλισμό» τραπεζικών στελεχών και πολιτικών από τις περιφέρειες της χώρας, δυσχεραίνουν το διαπραγματευτικό χαρτί της Ισπανίας.


http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=460033&fb_source=message

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου