Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ξεχάστε την Ελλάδα, η Πορτογαλία θα καταστρέψει το ευρώ. Market watch




Το 2012 ίσως να είναι το έτος που η Πορτογαλία θα παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Η Ελλάδα είναι τελειωμένη υπόθεση. Η χρεοκοπία της παίζεται ήδη στις αγορές. Όσοι νομίζουν ότι η Πορτογαλία είναι σε καλύτερη θέση πλανώνται πλάνην οικτράν. Ήδη έχει μπει σε τρελή πορεία προς την χρεοκοπία. Και όταν συμβεί αυτό θα σημάνει και το τέλος του ευρώ.

Η ιστορία είναι γνωστή. Τον προηγούμενο Μάιο η Πορτογαλία έγινε η τρίτη χώρα της ευρωζώνης που χρειάστηκε διάσωση. Και το φάρμακο; Μα φυσικά το ίδιο με αυτό της Ελλάδας, λιτότητα και πάλι λιτότητα. Ο στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος από το 4.5% το 2012 στο 3% το 2013.

Λοιπόν, τα καταφέρνει; Περίπου όσο καλά όσο και η Ελλάδα. Ενώ η ελληνική οικονομία λέγεται ότι θα σμικρυνθεί περίπου 6% φέτος, οι προβλέψεις για την Πορτογαλία αγγίζουν το 5,7%. Προσθέστε και άλλα 3% για το 2013.


Έρευνα του πανεπιστημίου του Πόρτο καταδεικνύει ότι η σκιώδης οικονομία (που δεν αποδίδει φόρους) αυξήθηκε κατά 2.5% το περασμένο έτος. Οι πορτογαλικές εταιρείες απλά δεν αντέχουν να πληρώνουν άλλους φόρους.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η αναθεώρηση των στόχων. Νωρίτερα αυτό τον χρόνο η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το έλλειμμα από 4.5% φέτος θα αγγίξει το 5.9%. Η οικονομία μειώνεται, τα έσοδα από τους φόρους μειώνονται άρα περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στη μαύρη οικονομία απλά και μόνο για να επιβιώσουν. Περισσότερη αυστηρότητα σημαίνει μεγαλύτερη απομάκρυνση από τους στόχους και αυτό καταλήγει σε έναν φαύλο κύκλο.

‘Έστω ότι η περίπτωση της Ελλάδας μπορεί να επισημανθεί σα μοναδική περίπτωση. Το ίδιο δε μπορεί να ειπωθεί και για την Πορτογαλία. Ακολούθησε το φάρμακο όσο πιστά μπορούσε. Δεν είχε μαζικά μεγάλα ελλείμματα (λιγότερο από 3% πριν το 2008). Ποιο ήταν λοιπόν το πρόβλημα; Μα ότι δε μπορούσε να είναι ανταγωνιστική σε μια ζώνη κοινού νομίσματος με ισχυρότερες από αυτήν οικονομίες. Τώρα πια η χώρα μπήκε για τα καλά στην ύφεση.

Τα πράγματα θα εξελιχθούν μάλλον όσο σοβαρά εξελίχθηκαν και για την Ελλάδα για να μην πω χειρότερα. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση δανείστηκε αλόγιστα όλα αυτά τα χρόνια, οι Έλληνες πολίτες ήταν αρκετά συγκρατημένοι. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει με την Πορτογαλία. Το συνολικό χρέος της Πορτογαλίας αγγίζει το 479% του ΑΕΠ ενώ στην Ελλάδα το 296%. Αυτό σημαίνει 783 δις ευρώ για την Πορτογαλία και 703 δις ευρώ για την Ελλάδα.

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένες στο πορτογαλικό χρέος από ότι στο ελληνικό. 244 δις για την Πορτογαλία και 204 δις για την Ελλάδα.

Πως θα εξελιχθούν λοιπόν τα πράγματα; Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει σίγουρα στα μέσα αυτού του έτους. Η πίεση μετά θα μετακινηθεί στην Πορτογαλία. Και τα προβλήματα της είναι χειρότερα από αυτά της Ελλάδας.

Η πρώτη επίδραση από αυτό θα είναι ένα σκληρό χτύπημα στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης. Ενώ φαινομενικά το χρέος της Πορτογαλίας κατέχουν η Γαλλία και η Γερμανία, το ιδιωτικό χρέος της χώρας αφορά περισσότερο σε ισπανικές τράπεζες. Ίσως αυτές να μην αντέξουν το χτύπημα.

Η δεύτερη επίδραση θα σχετίζεται με την ενίσχυση της αντίληψης ότι το σύστημα του ευρώ είναι ένα δυσλειτουργικό σύστημα. Κατά πάσα πιθανότητα, η χρεοκοπία της Πορτογαλίας θα πυροδοτήσει νέες εξελίξεις προς την κατεύθυνση της διάλυσης της ευρωζώνης.


Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου