Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Το επαναστατικό άνοιγμα του Πεκίνου στο ιδιωτικό κεφάλαιο Forbes



Το Πεκίνο εξέπληξε τον κόσμο ανακοινώνοντας με πομπώδη τρόπο ότι ανοίγει τις πόρτες του στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οι δηλώσεις αυτές σηματοδότησαν την αλλαγή μιας πολιτικής μισού αιώνα τουλάχιστον.

Το ιδιωτικό κεφάλαιο πλέον θα τυγχάνει της ίδιας αντιμετώπισης με το κρατικό κεφάλαιο στις τράπεζες της χώρας. Επιπλέον, κυβέρνηση θα απελευθερώσει την επένδυση στις τράπεζες της περιφέρειας καθώς και τους χρηματοοικονομικούς τομείς.

Η επιτροπή για τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα εξασφαλιστεί ίση συμπεριφορά στους επενδυτές με στόχο την οικονομική δικαιοσύνη. Οι επενδυτές έτσι θα μπορούν να συνεισφέρουν χρήματα, ακίνητα ακόμη και πνευματική περιουσία στις δημόσιες επιχειρήσεις σε αντάλλαγμα μερίδια.


Πολλοί καταδεικνύουν την αδυναμία των δημοσίων εταιρειών να αυξήσουν τα έσοδα τους ως εξήγηση γι’ αυτή την απόφαση. Το εξάμηνο μέχρι τον Απρίλιο του 2012 η κερδοφορία τους έπεσε κατά 8,7 τοις εκατό.

Παράλληλα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει στις δημόσιες επιχειρήσεις να εκδίδουν μετοχές και να συμμετέχουν στο χρηματιστήριο. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή γίνεται επεξεργασία των κανόνων σύμφωνα με τους οποίους ο κλάδος ηλεκτρικής ενέργειας και οι κλάδοι φυσικού αερίου και πετρελαίου θα ανοίξουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αντίστοιχα το υπουργείο μεταφορών σκέφτεται το ενδεχόμενο ανοίγματος και του σιδηροδρομικού κλάδου.

Πέρα από την πτώση στην κερδοφορία των δημοσίων επιχειρήσεων, το καμπανάκι χτύπησε για την κινέζικη κυβέρνηση όταν το τελευταίο εξάμηνο μειώθηκαν οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Αναλυτές αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες η οικονομία έδειξε σημάδια μηδενικής ανάπτυξης. Οι τεχνοκράτες της κυβέρνησης καθημερινά ανακαλύπτουν ότι οι δείκτες της οικονομίας απέχουν πολύ από το επίπεδο προγραμματισμού. Την κατάσταση δυσχεραίνουν οι έριδες που έχουν αναζωπυρωθεί τον τελευταίο καιρό ανάμεσα σε ανώτερα στελέχη του Κόμματος, εν όψει της ενδεχόμενης ανάληψης της προεδρίας από τον Σι Γινπίνγκ το επόμενο έτος.

Ωστόσο, αναλυτές του Forbes αναφέρουν ότι οι επενδυτές έχουν αντιληφθεί πια το μέγεθος των ουσιαστικών, κυκλικών προβλημάτων της Κίνας. Φαίνεται ότι εν καιρώ κρίσης δύσκολα θα επενδυθούν μεγάλα ποσά στη χώρα.   


Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου