Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Ράσμουσεν: Δεν θα ήταν σωστή επιλογή μια επέμβαση στη Συρία


«Καταδικάζω απερίφραστα τη συμπεριφορά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και την καταστολή του άμαχου πληθυσμού», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Μια ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία δεν θα ήταν η «σωστή επιλογή», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε ομιλία του ενώπιον αυστραλών δημοσιογράφων, και τάχθηκε υπέρ της πολιτικής επίλυσης της κρίσης.


"Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο επί του παρόντος» για μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Συρία, υπογράμμισε ο Ράσμουσεν, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει σε μια συμφωνία για τους τρόπους ενίσχυσης της πίεσης επί του καθεστώτος της Δαμασκού, εκτιμώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είχε παίξει βασικό ρόλο στην επίτευξη της ειρήνης.

"Καταδικάζω απερίφραστα τη συμπεριφορά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και την καταστολή του άμαχου πληθυσμού», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Αυτά των οποίων είμαστε μάρτυρες είναι σκανδαλώδη και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».

Χθες ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ Ερβέ Λαντσού είχε κάνει λόγο για κατάσταση «εμφυλίου πολέμου» στη Συρία, όπου συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αντικαθεστωτικών όπως και οι σφοδροί βομβαρδισμοί προπυργίων των ανταρτών.
Για το θέμα αυτό, ο Ράσμουσεν, ο οποίος πραγματοποιεί διπλωματική επίσκεψη στην Αυστραλία, είπε ότι δεν είναι βέβαιος αν μπορεί να γίνεται λόγος για εμφύλιο πόλεμο «από νομικής άποψης».

"Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ σοβαρή και είδαμε ωμότητες να διαπράττονται από το καθεστώς και τις πιστές σε αυτό δυνάμεις. Καταδικάζω απερίφραστα τις ενέργειες αυτές», τόνισε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου