Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Forbes: Ξεχάστε την Ισπανία και την Ελλάδα, η Γερμανία είναι το πρόβλημα.




Η προσοχή μας πρέπει να εστιαστεί στην οικονομία της Γερμανίας περισσότερο από ότι στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Το περιοδικό Forbes αναλύοντας τα δεδομένα της γερμανικής οικονομίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια εξασθένησης της γερμανικής οικονομίας. Λεει ο Oliver Pursche, συν-διαχειριστής χαρτοφυλακίου της GMG Defensive Beta Fund (MPDAX) και συντάκτης του άρθρου ότι το 15 τοις εκατό των assets της GMG έχει μετατραπεί σε ρευστό ή σε κάποιο άλλο εργαλείο αντιστάθμισης.

Συνεχίζει αναφέροντας ότι αυτού του είδους η κινητικότητα οφείλεται σε δείκτες της γερμανικής οικονομίας που κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικοί μπορούν να είναι. Πιο συγκεκριμένα. Τον Μάιο ο τομέας μεταποίησης συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών και φθίνουσα πορεία κατέγραψαν οι δείκτες PMI, νέας επιχειρηματικότητας, παραγγελιών νέων εξαγωγών, ενώ ανάλογη πτωτική πορεία ήταν αυτή και των δεικτών επενδυτικού ενδιαφέροντος.  



Ο μοναδικός λόγος που η οικονομία της ευρωζώνης δεν εισήλθε σε φάση ύφεση το τελευταίο τετράμηνο είναι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. Όμως, οι παραπάνω δείκτες δεν πρέπει να παραμεριστούν. Αν η Γερμανική οικονομία αρχίσει να συρρικνώνεται και τα πρώτα σημάδια ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι εμφανή, σύμφωνα με τον Pursche η ευρω-κρίση είναι πολύ πιθανό να μεταδοθεί στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο συντάκτης του άρθρου κλείνει μάλλον απαισιόδοξα αναφέροντας ότι η ελπίδα των αγορών για αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης από τους ευρωπαίους πολιτικούς θα αποδειχθεί φρούδα. Η ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για αναθέρμανση των επενδυτικών δραστηριοτήτων δε θα ευοδωθεί.


Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου