Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Der Spiegel: Θα επιτρέψει η Ευρώπη να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου;




Η Ευρώπη στέλνει μηνύματα ανεκτικότητας λίγο πριν τις ελληνικές εκλογές. Φημολογείται ότι η κίνηση καλής θέλησης έχει ως στόχο να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ των μνημονικών κομμάτων.

Ωστόσο, την περασμένη Τετάρτη η Financial Times Deutschland έγραψε ότι έγκυρες πηγές της ΕΕ δηλώνουν απερίφραστα την επιθυμία τους να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και την δέσμευση τους να προχωρήσουν σε αναδιαπραγμάτευση των όρων βοήθειας προς την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Εντούτοις, το εύρος της υποχώρησης της ΕΕ αναφορικά με τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί δεν έγινε γνωστό.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η ενόχληση της Τρόικα από την αποτυχία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία θα αποτελέσει εμπόδιο στην εκμαίευση πολλών παραχωρήσεων προς την ελληνική πλευρά.

Το Spiegel ενστερνίζεται την άποψη πως η κίνηση αυτή γίνεται περισσότερο προς ενίσχυση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αν μια κυβέρνηση Τσίπρα προχωρήσει στην εγκατάλειψη των μέτρων λιτότητας, όπως έχει ήδη δηλώσει πως θα κάνει σε περίπτωση εκλογής του, τότε η χρεοκοπία της Ελλάδας μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο από απλό σενάριο με θανατηφόρα αποτελέσματα στην ευρω-κρίση.

Οι Γερμανοί θέλουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ.

Εντωμεταξύ, η κοινή γνώμη στη Γερμανία συνειδητοποιεί ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελλάδας έχει αποτύχει. Σύμφωνα με το ινστιτούτο YouGov το 69% των Γερμανών επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη με μόλις μονάχα το 27% να επιμένει στην παραμονή της.  

Εξίσου σημαντικό είναι ότι η ισχνή πλειοψηφία του Γερμανικού λαού, το 52%, επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ ενώ το 29% δηλώνει ότι σε αντίστοιχο δημοψήφισμα θα ψήφιζε έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ.

Παρά τις ανησυχίες των αγορών για την πορεία της ιταλικής οικονομίας ο Μάριο Μόντι δήλωσε σε γερμανικό ραδιόφωνο ότι η Ιταλία πλέον είναι περισσότερο πειθαρχημένη από πολλές χώρες της ΕΕ. Προσθέτει ότι δε θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης και προτρέπει τους ευρωπαίους πολίτες να απομακρυνθούν από κλισέ και προκαταλήψεις ενάντια την Ιταλία.

Παρ΄ όλα αυτά τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων σκαρφάλωσαν πάνω από έξι τοις εκατό την περασμένη εβδομάδα.


Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου