Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

New York Times: Η Θεσσαλονίκη δίνει μαθήματα δημόσιας διοίκησης στην Αθήνα.



Ο Γιάννης Μπουτάρης μετά την πρόσφατη επιτυχία της διοίκησης του αναφορικά με τη διαχείριση του προϋπολογισμού της πόλης του, έδωσε συνέντευξη στους New York Times. Όπως αναφέρει το έντυπο είχε υποσχεθεί να δώσει ένα γερό χτύπημα στη γραφειοκρατία και το έκανε.

Ο Μπουτάρης πίστευε και πιστεύει ότι οι 5000 δημόσιοι υπάλληλοι είναι πάρα πολλοί για μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη. 3000 θα ήταν αρκετοί. Επειδή δε μπορεί να απολύσει κάποιους από αυτούς χρησιμοποίησε μεθόδους όπως παροχή κινήτρων, στόχων και αξιολογήσεις για να αυξήσει την παραγωγικότητα τους.


Η Θεσσαλονίκη είχε περίπου $ 126 εκατ. χρέος όταν ανέλαβε τη δημαρχεία ο κ. Μπουτάρης. Ο προκάτοχος του μαζί με 17 άλλους έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη για υπεξαίρεση $ 38 εκατ. Οι δημόσιες υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης ήταν φτωχές ενώ η πόλη έχανε θέσεις εργασίας από επιχειρήσεις που μετανάστευαν στη Βουλγαρία.

Φυσικά, δεν έχουν επιλυθεί όλα τα ζητήματα αλλά στον κ. Μπουτάρη έχει πιστωθεί την αύξηση του τουρισμού μετά από κάποια βήματα άμβλυνσης των εντάσεων με την Τουρκία. Σήμερα, πολλοί Τούρκοι επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη τη γενέτειρα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Μάλιστα, ο τουρισμός από την Τουρκία έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι. Την ίδια προσέγγιση έχει κάνει και με το Ισραήλ.

Ο κ. Μπουτάρης έχει προσλάβει ομάδα λογιστών για να ελέγξουν τον προϋπολογισμό. Καθημερινά βρίσκεται στο δρόμο συζητώντας με πολίτες και καθημερινά προβαίνει σε συναντήσεις με τους διοικητές των τμημάτων του δήμου του. Μέχρι στιγμής τα κόστη του προϋπολογισμού έχουν μειωθεί κατά 30 τοις εκατό.      

Ο στόχος του είναι να κάνει τη Θεσσαλονίκη μια πόλη όπου ανθεί η επιχειρηματικότητα. Ο ίδιος αναφέρει ότι θα χρειαστούν ακόμη περίπου δυο χρόνια μέχρι να σταθεροποιηθούν τα οφέλη από τον νέο τρόπο διοίκησης. Από εκεί και πέρα τα κατορθώματα του δήμου θα είναι εμφανή.


Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου