Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Η Χίλαρι Κλίντον στην Καμπούλ


Η Ουάσινγκτον παραχώρησε το καθεστώς του «σημαντικού συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ» στο Αφγανιστάν, γεγονός που παρέχει ειδικά προνόμια στη χώρα αυτή από την οποία το μεγαλύτερο μέρος των υπό τις ΗΠΑ δυνάμεων του συνασπισμού, θα αναχωρήσουν στα τέλη του 2014, ανακοίνωσε σήμερα στην Καμπούλ η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.


Η παραχώρηση του καθεστώτος αυτού προβλέπεται στη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στο Αφγανιστάν και τις ΗΠΑ που υπέγραψαν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Αφγανός ομόλογός του Χαμίντ Καρζάι στις αρχές Μαΐου.


Το καθεστώς του «σημαντικού συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ», το οποίο έχει ήδη παραχωρηθεί σε περίπου δεκαπέντε χώρες, ανάμεσα στις οποίες το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν, επιτρέπει στις χώρες αυτές να έχουν πρόσβαση σε μια ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη και την αγορά όπλων.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έφθασε σήμερα στην Καμπούλ, πραγματοποιώντας μια επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί στα μέσα ενημέρωσης, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι ενόψει της αυριανής συνόδου των δωρητριών χωρών στο Τόκιο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ οι οποίοι συνοδεύουν την Κλίντον απέφυγαν να προσδιορίσουν το ποσό που η Ουάσινγκτον πρόκειται να δεσμευτεί ότι θα παρέχει ως βοήθεια στη σύνοδο του Τόκιο, ή το σύνολο της βοήθειας που εκτιμάται ότι θα δεσμευτεί να χορηγήσει η διεθνής κοινότητα, η οποία επιδιώκει να υποστηρίξει την αφγανική οικονομία και να αποτρέψει κάθε κίνδυνο η χώρα να ολισθήσει ξανά στο χάος όταν αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα.

Οι χώρες και οι οργανισμοί που θα λάβουν μέρος στην αυριανή σύνοδο υπολογίζεται ότι θα δεσμευτούν να παρέχουν περίπου 4 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση ως βοήθεια στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου