Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΟΠΛΩΝ

Μια μελλοντική παγκόσμια συνθήκη για το εμπόριο όπλων θα πρέπει να υπογραμμίζει τις γενικές αρχές για την πρόληψη του λαθρεμπορίου όπλων και θα πρέπει να επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των εθνικών κυβερνήσεων να αποφασίσουν για τους ειδικότερους τρόπους εφαρμογής τους, δήλωσε ένας Ρώσος ανώτερος διπλωμάτης κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης του ΟΗΕ για τη Συνθήκη Εμπορίου Όπλων  στη Νέα Υόρκη.


« Το έγγραφο της Συνθήκης πρέπει να θεσπίζει γενικούς κανόνες και αρχές, ενώ ο τρόπος εφαρμογής τους θα πρέπει να αποφασίζεται από τις κυβερνήσεις με βάση τις ιδιαιτερότητες της εθνικής νομοθεσίας και την υφιστάμενη πρακτική », είπε ο Alexander Deineko, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος Ασφάλειας και Αφοπλισμού του Ρωσικού Υπουργείου των Εξωτερικών, στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη της Παρασκευής.

Μίλησε εξ ονόματος των κρατών μελών του Οργανισμού για τη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Εκτός από τη Ρωσία, η ομάδα περιλαμβάνει επίσης την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Κιργιζία και το Τατζικιστάν.

« Ενδιαφερόμαστε για την υιοθέτηση ενός ισχυρού και λειτουργικού εγγράφου ως αποτέλεσμα της διάσκεψης αυτής, το οποίο θα είναι σύντομο, σαφές και πρακτικά χρήσιμο, βασισμένο στα υψηλά πρότυπα του τομέα μεταφοράς των συμβατικών όπλων », είπε ο διπλωμάτης.

Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν « συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα » ώστε να αυξηθεί ο κρατικός έλεγχος στις μεταφορές όπλων και να αποτραπεί η παράνομη διακίνηση, είπε.

Η υποψήφια Συνθήκη έχει σχεδιαστεί με σκοπό να βελτιώσει τον κανονισμό για το παγκόσμιο εμπόριο όπλων, το οποίο εκτιμάται μεταξύ 60 και 70 δις $ ετησίως, και να μειώσει τους 750.000 θανάτους ετησίως από περιστατικά που σχετίζονται με όπλα.

Μια μελλοντική Συνθήκη για το εμπόριο όπλων θα πρέπει να είναι «καθολική», πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών του ΟΗΕ, προσέθεσε.

Ακόμη, τόνισε ότι η προσδοκώμενη συνθήκη θα πρέπει « να λαμβάνει υπόψη το νόμιμο δικαίωμα κάθε κράτους στην αυτοάμυνα, όπως προβλέπεται από το Χάρτη του ΟΗΕ, και να μη περιορίζει τα δικαιώματα των κρατών στους τομείς της νόμιμης μεταφοράς όπλων και τεχνολογιών άμυνας » .

Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Πολλοί παρατηρητές έχουν εκφραστεί με σκεπτικισμό για την προοπτική της Συνθήκης. Ακόμη και αν εγκριθεί, είναι απίθανο να αποδειχθεί αποτελεσματική, λένε, αφού σημαντικοί έμποροι όπλων, συμπεριλαμβανομένου της Ρωσίας και των ΗΠΑ, δεν έχουν κανένα συμφέρον ας προς τη μείωση των πωλήσεων όπλων.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο με πάνω από 40% των παγκόσμιων μεταβιβάσεων συμβατικών όπλων, ετήσια έσοδα 28.76 δις $, σύμφωνα με το Κέντρο για την Ανάλυση του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων (CAWAT), το οποίο εδρεύει στη Μόσχα.

Η Ρωσία ήταν στη δεύτερη θέση παγκοσμίως για το εμπόριο όπλων το 2011, σύμφωνα με το CAWAT. Οι εξαγωγές της χώρας διπλασιάστηκαν στο διάστημα των 6 τελευταίων ετών, από 6 δις $ το 2005 σε 13 δις $ το 2011, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τη Δευτέρα.

Ο Putin δήλωσε πως η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει τα έσοδα της από το εμπόριο όπλων κατά 0.5 δις $ για το 2012.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Παναγιώτης Ι. Ψύλλος

ΠΗΓΗ:  http://en.rian.ru/world/20120707/174446048.html

2 σχόλια:

  1. Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΠΛΩΝ, ΑΛΛΑ ΕΞΑΓΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΗ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ.
    ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ, ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙ. ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ. ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ. ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΞΥΠΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ 5 ΤΟΥ Σ.Α. ΑΦΗΣΑΝ ΙΝΔΙΑ, ΠΑΚΙΣΤΑΝ, Β.ΚΟΡΕΑ, ΙΣΡΑΗΛ, ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΟΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ, ΑΣΧΕΤΩΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή