Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

BlackRock: Μειώνονται οι πιθανότητες κατάρρευσης τύπου Lehman στην Ευρώπη


Ευοίωνες χαρακτηρίζει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για την αμερικανική οικονομία ο Bob Doll, Chief Equity Strategist της BlackRock, στο εβδομαδιαίο επενδυτικό report του οίκου.


Το outlook παραμένει “μικτό”, αλλά κλίνει προς θετικό


Παρά το γεγονός ότι το μακροπρόθεσμο outlook κλίνει προς μία πιο αισιόδοξη πλευρά, θα πρέπει να τονίσουμε ορισμένες σοβαρές απειλές για την παγκόσμια οικονομία. “Η μεγαλύτερη απειλή παραμένει η κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Αν και χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλά σε αυτό το μέτωπο, εκτιμούμε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν ορόσημο και μειώνουν την πιθανότητα να υπάρξει μία “κατάρρευση τύπου Lehman Brothers” στην Ευρώπη”, υπογραμμίζει Bob Doll.


Ο ίδιος σημειώνει ότι τα παγκόσμια assets κινδύνου (συμπεριλαμβανομένων των μετοχών στις ΗΠΑ και αλλού) έχουν εισέλθει σε μία φάση συσσώρευσης τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες, οδηγώντας πολλούς να αναρωτηθούν αν είμαστε στην αρχή μία πιο μακροπρόθεσμης ύφεσης. “Κατά την άποψή μας, η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να είναι ικανή να επιτρέψει τη βελτίωση των κερδών”.

Σύμφωνα με τη BlackRock, ένα σκηνικό ήπιας ανάπτυξης, σε συνδυασμό με συνεχιζόμενες επιθετικές πολιτικές από τις κεντρικές τράπεζες, θα πρέπει να είναι αρκετές για να αποτρέψουν μία ακόμη σοβαρή διόρθωση στις αγορές, όπως αυτή που είδαμε το 2010 και το 2011.

Τα αποτελέσματα απογοητεύουν αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν ευοίωνες

“Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου είναι αρκετά “ήπια”. Ορισμένες εταιρείες έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τις προσδοκίες, ωστόσο οι προσδοκίες ήταν από την αρχή περιορισμένες. Υπάρχει μία αξιοσημείωτη τάση στα αποτελέσματα: Οι εταιρείες που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην αγορά των ΗΠΑ έχουν εμφανίσει καλύτερα αποτελέσματα από εκείνες με μεγαλύτερη έκθεση στο εξωτερικό - μία τάση που αποδίδουμε στις συνεχιζόμενη ύφεση στην Ευρώπη και στην οικονομική “εξασθένηση” της Κίνας. Ο συνδυασμός απογοητευτικών αποτελεσμάτων και χαμηλότερων προβλέψεων έχει εγείρει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των εταιρικών κερδών στα επόμενα τρίμηνα. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί σοβαρές ρευστοποιήσεις τις τελευταίες εβδομάδες”.

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, συνεχίζει ο οίκος, εκτιμούμε ότι τα νούμερα του τρίτου τριμήνου αντανακλούν ένα μείγμα της οικονομικής επιβράδυνσης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις παγκόσμιες οικονομίες καθώς και την αβεβαιότητα που περιβάλει το θέμα του “fiscal cliff” στις ΗΠΑ. Δεν πιστεύουμε ότι η αδυναμία των κερδών αποτελεί ένδειξη πως βρισκόμαστε στο κατώφλι μίας πιο μακροπρόθεσμης σημαντικής συρρίκνωσης των εταιρικών κερδών”.

“Αναμένουμε να βελτιωθούν τα κέρδη μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο καθώς γίνονται πιο σταθερές οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι θα δούμε βελτίωση της ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο. Τα επίπεδα κατανάλωσης έχουν κάπως αυξηθεί, και ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις παραμένουν στατικές, η BlackRock εκτιμά ότι θα θα ανακάμψουν μετά τις αμερικανικές εκλογές”.

Ισορροπώντας μεταξύ του αποπληθωρισμού και του “νέου πληθωρισμού”

Από την αρχή της "Μεγάλης Ύφεσης", οι αγορές έχουν υποστεί τις πιέσεις του αποπληθωρισμού, οι οποίες οφείλονται στην κατάρρευση της πιστωτικής φούσκας, και του νέου πληθωρισμού υπό τη μορφή ενεργειών των κεντρικών τραπεζών. Οι τεράστιες δυνάμεις απομόχλευσης που εδώ και καιρό επηρεάζουν τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις έχουν αναγκάσει τους πολιτικούς να εφαρμόσουν ορισμένα καινούρια και ανορθόδοξα μέτρα. Σε γενικές γραμμές, τα μέτρα αυτά δείχνουν να λειτουργούν, ωστόσο οι ανησυχίες και η αβεβαιότητα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου