Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Αθωώθηκε ο Κ. Βαξεβάνης


Αθώος της παράβασης προσωπικών δεδομένων που του αποδόθηκε για τη δημοσιοποίηση της φερόμενης ως «λίστας Λαγκάρντ» στο περιοδικό Hot Doc κρίθηκε από το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.


Παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα που ζήτησε την ενοχή του, τα μέλη του δικαστηρίου έκριναν ότι ο δημοσιογράφος έπραξε το καθήκον του.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα λόγια που επέλεξε ο εισαγγελέας για να ζητήσει την καταδίκη του δημοσιογράφου. «Διαπόμπευσε και διέσυρε υπολήψεις ατόμων, χωρίς να έχει κριθεί η ενοχή τους. Τους παρέδωσε στη χλεύη μιας κοινωνίας που ζητεί αίμα. Ο κ. Βαξεβάνης προσέφερε το αίμα και μετέτρεψε τη χώρα σε Κολοσσαίο. Αρον άρον σταύρωσον αυτούς. Είναι λύση η ανθρωποφαγία και ο κανιβαλισμός;», είπε ο εισαγγελικός λειτουργός. «Ευτυχώς δεν είπατε ότι σκότωσα τον Κένεντι», του απάντησε ο δημοσιογράφος, ο οποίος νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της απολογίας του αρνήθηκε τα όσα του αποδίδονται και επανέλαβε ότι «υποχρέωση του δημοσιογράφου είναι να αποκαλύπτει». Ο Κ. Βαξεβάνης διευκρίνισε στο δικαστήριο ότι δεν δημοσίευσε τα οικονομικά στοιχεία (σ.σ. τραπεζικούς λογαριασμούς και ποσά) των προσώπων που αναφέρονται στη φερόμενη ως «λίστα Λαγκάρντ» και διευκρίνισε ότι «η δημοσιοποίηση ενός ονόματος και η σχέση με την τράπεζα, δεν είναι προσωπικό δεδομένο».

«Κοινωνικό θέμα»
«Η “λίστα Λαγκάρντ” είναι ένα ντοκουμέντο που απέδειξε και την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, και είναι ένα ντοκουμέντο στο οποίο επάνω στηρίχτηκαν εκβιασμοί. Δύο Ελληνες πολιτικοί αρχηγοί, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος Καμμένος, ρώτησαν τον κ. Βενιζέλο τι ακριβώς έκανε πριν από τις εκλογές με το στικάκι και δεν πήραν απάντηση. Το θέμα της λίστας δεν είναι νομικό. Η λίστα είναι ένα κοινωνικό, πολιτικό και πάρα πολύ σοβαρό θέμα», τόνισε ο Κ. Βαξεβάνης.

Η δίκη προκάλεσε το ενδιαφέρον ξένων δικτύων, όπως το BBC και το CNN, ενώ υπέρ του κατηγορουμένου κατέθεσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμέλα επισημαίνοντας ότι «η δίωξη Βαξεβάνη είναι έξω από τη λογική». Οπως ανέφερε ο κ. Μπουμέλα, το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του ατομικού και σε αντίστοιχη περίπτωση στη Βρετανία, οι δημοσιογράφοι είχαν γίνει ήρωες.

Επιστολές
Επιστολές υπέρ του κ. Βαξεβάνη έστειλαν δύο πρόσωπα που εμφανίζονται στη λίστα, ο εφοπλιστής Αθ. Μαρτίνος και ο δικηγόρος Φρ. Ραγκούσης, ενώ ως μάρτυρες υπεράσπισης του Κ. Βαξεβάνη κατέθεσαν επίσης ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημ. Τρίμης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και η ερμηνεύτρια Δήμητρα Γαλάνη. «Η δημοσιοποίηση είναι καθήκον και υποχρέωση του δημοσιογράφου. Θα έκανα το ίδιο στη θέση του», δήλωσε ο κ. Τρίμης, ενώ η κ. Κωνσταντοπούλου κατέθεσε ότι ο Κ. Βαξεβάνης κατηγορείται γιατί «αυτοί που ήθελαν να αποκρύψουν τη λίστα ενοχλήθηκαν από αυτόν που την αποκάλυψε».

ΤΗΣ Ευας Καραμανωλη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου