Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Χοντραίνει η κόντρα Ερντογάν-Γκιουλ… αλλά διαψεύδεται


Δεν χάνει ευκαιρία είτε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ να επιτεθεί ο ένας στον άλλο σε κάθε ευκαιρία, αποδεικνύοντας ότι οι σχέσεις των δυο πολιτικών προσωπικοτήτων του κυβερνώντος Ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αλλά και της χώρας, δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που ήταν μερικά χρόνια πριν.
Το αντικείμενο του «πόθου» των δυο είναι ο προεδρικός θώκος, αφού όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Γκιουλ θα διεκδικήσει εκ νέου τη θέση, ενώ ο Ερντογάν την εποφθαλμιά με την ταυτόχρονη αλλαγή του Συντάγματος που θα αλλάξει το πολιτικό σύστημα σε προεδρικό.
Ο Γκιουλ εμφανίζεται ως περισσότερο «δημοκράτης» εκθέτοντας εμμέσως τον Ερντογάν ότι ακολουθεί αυταρχικές μεθόδους διακυβέρνησης, καθώς με αυτό τον τρόπο παίζει με υπάρχουσα στερεοτυπική πεποίθηση στη Δύση, αφού πολλοί ηγέτες των χωρών της έχουν αρχίσει να ενοχλούνται με το ύφος της εξωτερικής πολιτικής του πρωθυπουργού και σταδιακά, όλο και περισσότεροι δεν κρύβουν την προτίμησή τους για τον «μετριοπαθή Τούρκο πρόεδρο».
Το τελευταίο επεισόδιο στην πολυτάραχη σχέση των δυο πολιτικών ανδρών της Τουρκίας ήταν η κόντρα που ξέσπασε για τις διαδηλώσεις την Ημέρα της Δημοκρατίας (Day of the Republic), όπου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια. Ο Γκιουλ αντέδρασε στα σχόλια Ερντογάν ότι ο πρόεδρος υπερέβη τις αρμοδιότητές του όταν διαμαρτυρήθηκε για τα επεισόδια τασσόμενος υπέρ του δικαιώματος, ή ακόμα και της υποχρέωσης των Τούρκων πολιτών να διαδηλώνουν «με ευπρέπεια».

Ο Ερντογάν ενοχλήθηκε που η αστυνομία δεν κατόρθωσε να σταματήσει την πορεία υπό την αιγίδα της αντιπολίτευσης που είχε απαγορευθεί, ενώ ο Γκιουλ έμμεσα στράφηκε και κατά της απαγόρευσης καθαυτής. Με την ευκαιρία, ο Ερντογάν έριξε και «σπόντες» για «δικέφαλη κυβέρνηση», με τον Γκιουλ να αντιδρά και να αναφέρει ότι όσα έκανε και σχολίασε εμπίπτουν εντός των αρμοδιοτήτων τους.
Οι δυο συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο κατέληξε σε «πολιτικώς ορθές» δηλώσεις ότι ματαιοπονούν όσοι προσδοκούν και ποντάρουν στη διαίρεση των δυο ανδρών του AKP. Τώρα, εάν τα ανωτέρω υποστηρίζουν αυτές τις αναφορές, μπορεί ο καθένας να το κρίνει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου