Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Βολές Κατά της Έκτακτης Εισφοράς στις ΑΠΕ από τους Ευρωπαίους


Επικριτικοί για την έκτακτη εισφορά που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στις ΑΠΕ εμφανίσθηκαν σήμερα ο επικεφαλής του Τμήματος Ενεργειακής Αποδοτικότητας της Κομισιόν Paul Hodson και ο πρόεδρος του Eufores ( European Forum forRenewable Energy SourcesClaudeTurmes.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο περιθώριο της ετήσιας διακοινοβουλευτικής συνέλευσης τουEufores, που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο κ. Turmes ήταν αρκετά αυστηρός για το θέμα αυτό. «Η οποιαδήποτε αναδρομική πολιτική μέτρων αποτελεί πολύ κακό μήνυμα για επίδοξους επενδυτές», υποστήριξε. «Η Κομισιόν θα διερευνήσει τα μέτρα που ελήφθησαν. Αν υπάρξουν αμφιβολίες ότι το Τέλος ΑΠΕ επιδοτεί τα ορυκτά καύσιμα, τότε το έλλειμμα του δεν είναι πρόβλημα των ΑΠΕ. Η Κομισιόν θα εξετάσει αν τα μέτρα αυτά ελήφθησαν με διαφανή τρόπο και κατά πόσο αδίκησαν τις ΑΠΕ».
Πιο διπλωματική στάση τήρησε ο κ. Hodson, ο οποίος περιορίστηκε να επισημάνει την ανάγκη να αποφεύγονται αναδρομικά μέτρα και η όποια πολιτική να εφαρμόζεται σε συναίνεση με τους παραγωγούς ΑΠΕ.
Καθώς το θέμα της έκτακτης εισφοράς κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του κλάδου κατά τις εργασίες της συνέλευσης, υπήρξε και δήλωση του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου στο περιθώριο της συνάντησης. Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη ΑΠΕ παραμένει πρωταρχικός στόχος για την κυβέρνηση, ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα υλοποιηθεί μέσα από τον εξορθολογισμό της αγοράς, ώστε να καταστεί βιώσιμη και για τους παραγωγούς και για τον τελικό καταναλωτή.

«Αυτό το οποίο έχει συμβεί στην ελληνική αγορά δεν είναι πρωτόγνωρο, έχει συμβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Η είσοδος και ανάπτυξη καινούριων τεχνολογιών και μορφών ενέργειας, έφερε καινούριες ρυθμίσεις, η μία πάνω στην άλλη. Τελικά δημιουργήθηκε μία συνολική στρέβλωση, στην προσπάθεια να βοηθήσουμε την κάθε καινούρια πηγή ενέργειας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το αποτέλεσμα, το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Δημιουργήθηκαν μεγάλα ελλείμματα. Άρα λοιπόν τώρα που γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα, και τι πήγε στραβά, μπορούμε να φτιάξουμε το καινούριο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι έτοιμο μέσα στους επόμενους τρεις μήνες» τόνισε ο ίδιος.
«Υπήρχαν δύο δυνατότητες», είπε από την πλευρά του στη συνέντευξη ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης. «Ή να επιβαρυνθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ με την αύξηση του τέλους ΑΠΕ ή να υπάρξει μια έκτακτη εισφορά. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ένα μέτρο με βραχύβιο ορίζοντα, για να ισοσκελισθεί ο γνωστός λογαριασμός. Είναι αναπόφευκτο στις συνθήκες που βιώνει η χώρα να γίνονται και αδικίες και να υπάρχει ανασχεδιασμός των επενδυτικών προγραμμάτων».
Κακό μέτρο χαρακτήρισε την έκτακτη εισφορά η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Eufores Άννη Ποδηματά. «Υπονομεύεται έτσι μία από τις βασικές παραμέτρους των επενδύσεων, που είναι η σταθερότητα και η βεβαιότητα του επενδυτικού περιβάλλοντος». Βέβαια, η ίδια αναγνώρισε ότι ανάλογα μέτρα ελήφθησαν και σε άλλες χώρες με παρόμοια οικονομικά προβλήματα με την Ελλάδα, όπως, η Πορτογαλία και η Ισπανία και τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ο έκτακτος χαρακτήρας του μέτρου. Χρέος τουEufores, πρόσθεσε, είναι να βοηθήσει, ώστε να μειωθεί το χάσμα στην ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ευρώπη.
Εξάλλου, στην ομιλία του ο κ. Turmes εξέφρασε την άποψη ότι το μέλλον των ενεργειακών πολιτικών στηρίζεται στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στην ενεργειακή αποδοτικότητα.
«Δεν κατανοώ τη συζήτηση ότι η ανάπτυξη μπορεί να βασισθεί στο πετρέλαιο», είπε. «Τι θα συμβεί αν υπάρξει ατύχημα σε ένα τουριστικό νησί στην Ελλάδα; Καταλαβαίνετε τις συνέπειες στον τουρισμό της χώρας αν βγει ένα τέτοιο ατύχημα στην τηλεόραση; Αντίθετα, οι ΑΠΕ δεν παρουσιάζουν κανέναν κίνδυνο».
Ο κ. Turmes πρότεινε για την ενίσχυση της Ελλάδας τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, μια νέα ευρωπαϊκή τράπεζα, που θα μπορούσε να στηρίξει χρηματοδοτικά τη χώρα μας στην παρούσα φάση και παράλληλα, τη σύσταση στην Ελλάδα ενός επενδυτικού ταμείου, για τη μόχλευση επενδυτικών κεφαλαίων.
Από την πλευρά του ο κ. Hodson υπέδειξε την ανάγκη η Ελλάδα να επιταχύνει τους ρυθμούς της για την επίτευξη των στόχων του 2020, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν αποκλίνει των στόχων αυτών.
Αλληλεγγυοι στην Ελλάδα
«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η Ελλάδα κρίναμε σκόπιμο να δηλώσουμε παρόντες. Γι αυτό αποφασίσαμε να διοργανώσουμε την ετήσια συνέλευση μας στο ελληνικό Κοινοβούλιο», τόνισε ο Claude  Turmes.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «κακή πολιτική πρακτική» την απουσία απόφασης στοEurogroupγια την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ που αναμένει η Ελλάδα. «Λυπάμαι πάρα πολύ που το Eurogroupδεν κατάφερε να λάβει μια απόφαση. Η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη των κρατών-μελών της Ε.Ε.», υπογράμμισε ο κ.  Turmes, ο οποίος μάλιστα απηύθυνε έκκληση και προς τον πρόεδρο του  Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. «Η καθυστέρηση αυτή υποσκάπτει την αξιοπιστία της Ευρώπης. Χρειάζεται να υπάρξει οπωσδήποτε απόφαση την ερχόμενη Δευτέρα», κατέληξε ο κ.  Turmes.
ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=64117

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου