Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Ο Λίβανος Αναζητά Φυσικό Αέριο

Ο Λίβανος θα χρειαστεί τερματικά εισαγωγής LNG, παρά τις προοπτικές ανάπτυξης των κοιτασμάτων που ενδέχεται να υπάρχουν στην ΑΟΖ του, εκτιμούν ειδικοί που μίλησαν στα πλαίσια του συνεδρίου Lebanon International Oiland Gas Summit αυτή την εβδομάδα.
Ο Νατζί Αμπί-Αάντ, διευθύνοντας της Petroleb, εξήγησε ότι «γνωρίζουμε πως θα χρειαστούν οκτώ χρόνια μέχρι να παραχθεί φυσικό αέριο. Όμως, ένα πλωτό τερματικό LNG μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε 20 μήνες».

Η μετατροπή της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο θα χρειαστεί ανάπτυξη του σχετικού δικτύου, αλλά θα εξοικονομούσε 100 εκατ. δολάρια κάθε μήνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Shell.
Παράλληλα, αρκετοί ομιλητές στο συνέδριο αναφέρθηκαν στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο που επηρεάζει και την ενέργεια στη ΝΑ Μεσόγειο. Ο Πολ Σαλέμ, διευθυντής του Carnegie Middle East Center, δήλωσε ότι τα πολιτικά ρίσκα είναι μεγάλα και περιλαμβάνουν τις διαφωνίες ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, το Ισραήλ και τον Λίβανο, καθώς και τη Συρία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κατάσταση στη Συρία έχει εμποδίσει ήδη το σχέδιο του Λιβάνου για να συνδεθεί με τον αγωγό Arab Gas που μεταφέρει αέριο από την Αίγυπτο στο Ισραήλ.
ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=64776
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου