Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Google: «Είμαστε καπιταλιστές, δεν χωράει αμφιβολία...»


Google: «Είμαστε καπιταλιστές, δεν χωράει αμφιβολία...»

Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να επιβάλει σκληρούς κανόνες για κολοσσούς όπως η Google, η Amazon και τα καφέ Starbucks για τις οποίες υπάρχει η υποψία ότι χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να φοροδιαφύγουν. Η απάντηση ήρθε από την Google και ήταν ...αφοπλιστική.

«Αυτό λέγεται καπιταλισμός. Και εμείς είμαστε καπιταλιστές, δεν χωράει αμφιβολία» απάντησε ο γενικός διευθυντής της Google Ερικ Σμιτ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, η οποία αναδημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα The Independent. Το αφεντικό της Google δηλώνει περήφανος για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρεία προκειμένου να εξορθολογίσει την καταβολή φόρων και διαβεβαιώνει ότι αυτές οι μέθοδοι είναι εντελώς νόμιμες.

Η εταιρεία πραγματοποίησε τζίρο 2,5 δισ. λιρών (3,1 δισ. ευρώ) το 2011 στη Μεγάλη Βρετανία και πλήρωσε μόνο 6 εκατ. λίρες φόρο (7, 43 εκατ. ευρώ) φόρο, όπως καταγγέλουν οι βρετανικές αρχές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, στη Γαλλία η εφορία διεκδικεί 1 δισ. ευρώ από την Google μετά από έρευνα που έγινε και απέδειξε ότι η εταιρεία μετέφερε ποσά από τη Γαλλία στην θυγατρική της στην Ιρλανδία. Αυτές οι μέθοδοι που ονομάστηκαν «Ολλανδικό σάντουιτς» ή «Διπλός ιρλανδέζικος» επιτρέπουν στην Google να πληρώνει πολύ λιγότερους φόρους αφού τα ποσά δηλώνονται στην Ιρλανδία, περνάνε πρώτα από την Ολλανδία και κάνουν ένα ταξίδι ως τον φορολογικό παράδεισο των Βερμούδων, όπου έχει την έδρα της η θυγατρική της Ιρλανδίας Google Ireland Holdings.

Αλλά το αφεντικό της Google δεν σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα των Starbucks στη Βρετανία. Εκεί η αλυσίδα Starbucks, μετά τις καταγγελίες για φοροδιαφυγή, ανακοίνωσε στις 6 Δεκεμβρίου ότι θα εγκαταλείψει τις πρακτικές της και θα πληρώσει περίπου 20 εκατ. λίρες αγγλίας επιπλέον φόρους στα δύο επόμενα έτη.
Η βρετανική εφημερίδα Telegraph αναφέρει ότι το αφεντικό της Google Ερικ Σμιτ αρνήθηκε να μπει στην κυβέρνηση Ομπάμα, στη θέση του υφυπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ!

Πηγή: Google: «Είμαστε καπιταλιστές, δεν χωράει αμφιβολία...» | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/81264#ixzz2EwXQR5YA 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου