Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Μείωση αποδοχών των υπαλλήλων της Βουλής


image
Αντί Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θα προωθηθεί με τροπολογία
Με τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο και όχι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως αρχικά είχε επιχειρηθεί, η κυβέρνηση δρομολογεί περαιτέρω –των όσων είχαν έως σήμερα επιβληθεί– περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής.

Η νέα αυτή παρέμβαση, πάντως, αν και εμφανίζεται διά του κυβερνητικού εκπροσώπου ως υλοποίηση της πρωθυπουργικής δέσμευσης να μην υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων στο Δημόσιο, αφήνει ορισμένες «σκιές», καθώς αν μη τι άλλο φαίνεται να αναδεικνύει «νησίδες» διαφορετικής μισθολογικής αντιμετώπισης, πέραν της ήδη γνωστής που αφορά στο Κοινοβούλιο.


Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε σχετικά, η τροπολογία θα προβλέπει εξομοίωση των αποδοχών των υπαλλήλων της Βουλής, από την 1η Ιανουαρίου του 2013, ειδικά «με τις πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές και τα επιδόματα των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών» και όχι γενικώς με τα αντίστοιχα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα, προβλέπει ότι οι υπερωρίες των εργαζομένων στη Βουλή δεν θα υπερβαίνουν τις 52 μηνιαίως.

Στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, δεν καταγράφηκαν χθες «ακραίες» αντιδράσεις από τους υπαλλήλους, οι οποίοι, περιοριζόμενοι στην έκδοση ανακοίνωσης, επιμένουν στον ισχυρισμό ότι «δεν ανήκουν στα μισθολογικά ρετιρέ του Δημοσίου». Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η χαλαρότητα της πρώτης αυτής αντίδρασης οφείλεται στην άποψη ότι οι αποδοχές των υπαλλήλων του υπ. Οικονομικών μπορεί να είναι μικρότερες εκείνων της Βουλής, αλλά εξαιτίας κυρίως ορισμένων ειδικών επιδομάτων είναι ταυτόχρονα ανώτερες όσων καταβάλλονται σε υπαλλήλους των υπολοίπων υπουργείων. Η χθεσινή κίνηση της κυβέρνησης, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά στο Περιστύλιο, «βγάζει από το κάδρο» της κοινωνικής και άλλης κριτικής μόνο τους εργαζομένους στον Ναό της Δημοκρατίας: «Τώρα πρέπει στο υπουργείο του κ. Στουρνάρα να πουν αν και πόσο περισσότερα χρήματα λαμβάνουν οι εκεί υπάλληλοι σε σχέση με το υπόλοιπο Δημόσιο», προστίθεται στις σχετικές συζητήσεις.

Πέραν των ανωτέρω, πάντως, η αναμενόμενη για μετά τις γιορτές τροπολογία επαναφέρει στο προσκήνιο τις θεσμικού χαρακτήρα διαστάσεις που έχει η συγκεκριμένη υπόθεση: τις αποφάσεις για θέματα λειτουργίας της –συμπερασματικά δηλαδή και για τα μισθολογικά– πρέπει βάσει Συντάγματος να τις λαμβάνει η Βουλή και να μην επιβάλλονται από την εκτελεστική εξουσία. Υπό αυτό το πρίσμα, χωρίς απάντηση εξακολουθεί να είναι το ερώτημα στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου σχετικά με το για ποιους λόγους ο πρόεδρος της Βουλής, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων, δεν επιλύει οριστικά και εκ των έσω την εκκρεμότητα αναφορικά με τις αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής. «Σεβόμενοι τη συνταγματική αυτονομία της Βουλής, αναμένουμε τη θέση του κ. Μεϊμαράκη», κλείνουν τη χθεσινή ανακοίνωσή τους οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου.


Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου