Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

«Κούρεμα» χρέους ζητεί το ΔΝΤ για την Κύπρο



Για έσχατη λύση κάνει λόγο η Ενωση Γερμανικών Τραπεζών


Πρόταση για «κούρεμα» μέρους του χρέους της Κύπρου διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει το ίδιο σε πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Τα σχετικά αναφέρει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η γερμανική Sueddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας πως το ΔΝΤ αρνείται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα υπό την παρούσα του μορφή. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ενωσης Γερμανικών Τραπεζών, Μίχαελ Κέμερ, διευκρίνισε πως το «κούρεμα» θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση για την Κύπρο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung, το ΔΝΤ εκτιμά πως η χώρα δεν θα αντέξει το βάρος των τόκων ακόμα και μετά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, μία τέτοια προοπτική αναδιάρθρωσης χρέους τοποθετείται στα τέλη Ιανουαρίου και αφότου επισκεφθεί την Κύπρο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στις 11 Ιανουαρίου.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ε.Ε. βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. «Στο πρόσφατο παρελθόν η Ε.Ε. διαβεβαίωνε ότι η περίπτωση του ελληνικού “κουρέματος” είναι μεμονωμένη», τονίζεται στο σχετικό ρεπορτάζ. Ευρωπαίος αξιωματούχος περιέγραψε την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, σαφώς δραματικότερη από της Ελλάδας. Η Suddeutsche Zeitung υπογραμμίζει πως οι δανειακές ανάγκες της χώρας ουσιαστικά ισοδυναμούν με το ΑΕΠ της, ανερχόμενες σε 17 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ θα δοθούν στον τραπεζικό κλάδο. Στο ενδεχόμενο ενός «κουρέματος», συνεχίζει το ρεπορτάζ, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα συγκατανεύσουν. Αλλες θα ισχυριστούν πως, εάν συμβεί, θα απολέσει η Ευρωζώνη την αξιοπιστία της. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται και μία ανάμειξη της Ρωσίας, η οποία θα διέθετε 5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ για να τα χορηγήσει με τη σειρά του στην Κύπρο. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιζόταν και η συμμετοχή του.


Ρωσικά... σύννεφα πάνω από το νησί


Αναφερόμενες στην Κύπρο, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν δηλώσει ήδη ότι δεν επρόκειτο να καταρτιστούν νέα πακέτα στήριξης, χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πάντως, το τελευταίο θα ελάμβανε μέρος στη διάσωση χωρίς δικά του κεφάλαια, εάν συμμετείχε η Ρωσία.
Η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει στο δημοσίευμά της ότι πολλοί Ρώσοι έχουν καταθέσει τεράστια ποσά σε κυπριακές τράπεζες και, σε συνάρτηση με αυτό, διατυπώνονταν διαρκώς ισχυρισμοί για περιπτώσεις και φοροδιαφυγής και «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος. Αν και δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο μέχρι τώρα, ένα γεγονός που γεννά ερωτήματα είναι ότι οι υψηλότερες άμεσες επενδύσεις στη Ρωσία προέρχονται από την Κύπρο.

Οπως συμπληρώνει η γερμανική εφημερίδα, ειδήμονες θεωρούν πως πίσω από τις πολλές ταμειακές εκροές υποκρύπτονται κεφάλαια, τα οποία μεταφέρονται από τη Ρωσία στην Κύπρο, «ξεπλένονται» και στη συνέχεια επιστρέφουν πιθανώς υπό τη μορφή επενδύσεων στη Ρωσία. Σχετικά, τώρα, με μία ενδεχόμενη διαγραφή χρέους, η προοπτική είναι αμφισβητήσιμη, όπως αναφέρουν αναλυτές. Και είναι αμφισβητήσιμη τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Εν αντιθέσει με την Ελλάδα, τα κυπριακά ομόλογα, τα διατηρούν οι κυπριακοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι. Εάν αποφασισθεί το «κούρεμα», τότε η Ευρωζώνη θα πρέπει να εξασφαλίσει τεράστιο δάνειο για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Πηγή http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_21/12/2012_505736

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου