Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Goldman Sachs: Μόνο αν το θέλει η Τρόικα η Ελλάδα μπορεί να ξαναχρεοκοπήσει – Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης πλέον είναι να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί – Σε 10 χρόνια το ΑΕΠ θα είναι κατά 30% υψηλότερο στο… κακό σενάριo


Στη διακριτική ευχέρεια της Τρόικας βρίσκεται πλέον η απόφαση να χρηματοδοτεί το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία, με βάση αυτό, εκτιμά ότι προτεραιότητα της χώρας μας είναι αφενός να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της και αφετέρου να εφαρμόσει όλα όσα έχει δεσμευτεί.

Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, με βάση το τρέχον πλάνο αναχρηματοδότησης της Ελλάδας, ο επίσημος τομέας θα κατέχει το 80% του ελληνικού χρέους έως το 2016. Επίσης, μέχρι το 2020, η χώρα μας πρέπει να εξοφλήσει περί τα 15 δισ. έντοκα γραμμάτια, περί τα 60 δισ. που διακρατά η Τρόικα, και περί τα 10 δισ. εγγυήσεις ή ομόλογα διεθνούς δικαίου. Επομένως τα ποσά που λήγουν είναι ικανά να καλυφθούν, εκτός από την πλειονότητα εξ αυτών, τα οποία βρίσκονται στα χέρια της Τρόικα. 

Εάν η Τρόικα εμφανιστεί πρόθυμη να συνεχίσει την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους που διακρατά, τότε η πιθανότητα η Ελλάδα να ξαναχρεοκοπήσει είναι πολύ μικρή. Επί της ουσίας, η συνέχιση της ελληνικής χρηματοδότησης γίνεται πολιτικό ζήτημα, και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της Ελλάδας τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στις σχέσεις της με την Τρόικα. 

Επιπλέον, η Goldman Sachs, θεωρεί ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας σε δέκα χρόνια θα είναι μεγαλύτερο κατά 30% στο κακό σενάριο και κατά 40% στο καλό σενάριο. Παράλληλα, το χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ θα έχει ανάλογη μείωση σε μία δεκαετία, καθώς θα έχει βελτιωθεί η εικόνα της οικονομίας. 

Με αυτά τα δεδομένα, η Goldman Sachs θεωρεί ότι παρά το ράλι των ελληνικών ομολόγων από τον Ιούλιο, θα συνεχιστεί η άνοδος στους ελληνικούς τίτλους…

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου