Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ευρώπη: Εξασθενίζει η κρίση αλλά επιδεινώνεται η ανάπτυξη

Ίσως, λέω ίσως, τα χειρότερα της κρίσης της Ευρώπης να έχουν παρέλθει. Η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνονται σε όλη την ήπειρο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχωρούν και το φαινόμενο της φυγής κεφαλαίων από τις ασθενέστερες οικονομίες περιορίζεται. Τα σενάρια για επικείμενη διάλυση της νομισματικής ένωσης έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Ακόμη και η Ελλάδα, η δημοσιονομική «αιμοραγία» της οποίας βύθισε την Ευρωζώνη σε κρίση πριν από τρία χρόνια, έχει αρχίσει να επιτυγχάνει τους στόχους του ελλείμματος που συμφώνησε με τους δανειστές της.

«Έχουμε επιστρέψει σε μια κανονική κατάσταση από οικονομική άποψη», δήλωσε στις 10 Ιανουαρίου σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi. «Μιλήσαμε πολύ για τον κίνδυνο μετάδοσης, όταν τα πράγματα πάνε άσχημα, αλλά εκτιμώ ότι υπάρχει και η θετική μετάδοση, όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Και αυτό παίζεται αυτή τη στιγμή». Τα σχόλιά του ώθησαν το ευρώ στα 1,32 δολάρια, το μεγαλύτερο του κέρδος έναντι του δολαρίου σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Ωστόσο οι δείκτες για την πραγματική οικονομία της Ευρώπης είναι, αν μη τι άλλο, χειρότεροι από ποτέ. Η δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα αλλά και στον τομέα υπηρεσιών συρρικνώθηκε το Δεκέμβριο για 17ο συνεχόμενο μήνα, ενώ η ανεργία έχει «αναρριχηθεί» στο 11,8% και αυξάνεται σε πολλές χώρες. Τον προηγούμενο μήνα η ΕΚΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και πλέον αναμένει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 0,3% το τρέχον έτος. «Τα χειρότερα έχουν παρέλθει, αλλά αυτά που απομένουν να γίνουν είναι δύσκολα», λέει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Jean-Claude Juncker.

Ο Draghi έχει κάνει πολλά για να βοηθήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές να αναπνεύσουν. Η υπόσχεσή του να υπερασπιστεί το ευρώ παρέχοντας απεριόριστη στήριξη στα κράτη-δανειολήπτες καθησύχασε τους επενδυτές, τιθασεύσοντας έτσι τα εκρηκτικά κόστη δανεισμού χωρών, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας. Βοήθησε επίσης να παρασχεθεί χρηματοοικονομικό δίχτυ ασφαλείας στις προβληματικές τράπεζες και προώθησε μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας.

Ο Draghi προβλέπει «σταδιακή ανάκαμψη» στην Ευρώπη, αρχής γενομένης εντός του τρέχοντος έτους. Δεν υπάρχουν πολλά όμως που μπορεί να κάνει ούτως ώστε η πρόβλεψή του να επαληθευτεί.

Με τα επιτόκια να βρίσκονται ήδη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η ΕΚΤ δεν έχει πολλά διαθέσιμα εργαλεία στήριξης. Μία νέα μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων -που τώρα βρίσκεται στο μηδέν- σε αρνητικό έδαφος -κάτι που θα μπορούσε να βλάψει το δανεισμό μεταξύ των τραπεζών και των money market funds. «Η ΕΚΤ θα προσεύχεται κρυφά και θα ελπίζει πως οι καλύτερες οικονομικές συνθήκες στην αγορά και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν όντως τελικά στην ανάκαμψη της οικονομίας», λέει ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING Group (ING) στις Βρυξέλλες.

Αυτή τη φορά, το ρόλο του ηγέτη πρέπει να αναλάβουν οι ίδιες οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και όχι η ΕΚΤ και το ερώτημα είναι αν θα έχουν την πειθαρχία να κρατήσουν σε καλό δρόμο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Αθήνα που τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων είναι εύθραυστος», έγραψαν σε σημείωμα της 11ης Ιανουαρίου οι οικονομολόγοι της Berenberg Bank που εδρεύει στο Λονδίνο. «Η Ιταλία πρέπει να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και μετά τις εκλογές της» τον επόμενο μήνα που θα αναδείξουν τον αντικαταστάτη της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Mario Monti. «Η Γαλλία εξακολουθεί να αμελεί τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται για να προλάβει την επιβράδυνσή της μακροπρόθεσμα».

Ακόμη και η Γερμανία, η οικονομική "ατμομηχανή" της περιοχής, δείχνει σημάδια αμέλειας, καθώς το κόστος εργασίας αυξάνεται και οι κατασκευαστές φοβούνται ότι θα χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. «Η Γερμανία θα έχει απώλεια ανταγωνιστικότητάς αν το οικονομικό μας πλαίσιο παραμείνει αμετάβλητο» δήλωσε στις 9 Ιανουαρίου σε συνέντευξη Τύπου ο Anton Börner, πρόεδρος της ένωσης Γερμανών εξαγωγέων BGA.

Ο Joerg Asmussen, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που διορίστηκε από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, δήλωσε στις 10 Ιανουαρίου ότι η αδράνεια των κυβερνήσεων των κρατών είναι πλέον ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ. Η κατάσταση «είναι καλύτερη από ό, τι πριν από 12 μήνες, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να ενθαρρύνει κανέναν να αποδυναμώσει τις προσπάθειες μεταρρύθμισης», είπε.

Της  

ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1705285

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου