Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Συναγερμός στη Γαλλία για τη μάχη στο Μάλι

Αντιμέτωπος με μια σειρά ακανθωδών ζητημάτων στο εσωτερικό και με «λαβωμένη» τη δημοτικότητά του, ο Φρανσουά Ολάντ ρίχνεται κυριολεκτικώς στη μάχη.
  Γάλλος στρατιώτης περιπολεί στην περιοχή του Πύργου του Αϊφελ στο Παρίσι υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης


Γάλλος στρατιώτης περιπολεί στην περιοχή του Πύργου του Αϊφελ στο Παρίσι υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης
Γαλλικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν από την Παρασκευή στόχους των ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο τμήμα του Μάλι. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκε ένας Γάλλος πιλότος όταν αντάρτες κατέρριψαν τα ελικόπτερό του, ενώ οι επιθέσεις συνεχίστηκαν χθες με επίκεντρο την πόλη Γκάο στα βόρεια, ενώ θα συνεχιστούν για «όσο διάστημα χρειαστεί», όπως τόνισε ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρό.
Οι αντάρτες της Ανσάρ Ντίνε, της ισλαμιστικής οργάνωσης που έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ, ελέγχουν από τον περασμένο Απρίλιο το βόρειο τμήμα της χώρας και επιθυμούν τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους που θα διοικείται με βάση τον ισλαμικό νόμο. Τις τελευταίες ημέρες είχαν αρχίσει να προωθούνται ανησυχητικά προς τον Νότο και σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Αμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, οι γαλλικοί βομβαρδισμοί, που ξεκίνησαν κατόπιν έκκλησης για βοήθεια από την κυβέρνηση, απέτρεψαν την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους αντάρτες.

«Η Γαλλία δεν υπερασπίζεται κανένα ειδικό συμφέρον, άλλο από την προστασία μιας φίλης χώρας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και τόνισε πως «δεν έχει άλλο σκοπό από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας», καταδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να τερματίσει την ισλαμιστική κυριαρχία στο βόρειο Μάλι, η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για επιθέσεις στη Δύση αλλά και ως «γέφυρα» με την Αλ Κάιντα στην Υεμένη, τη Σομαλία και τη Βόρεια Αφρική.
Ο Φρ. Ολάντ ζήτησε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο εσωτερικό της Γαλλίας, ενώ η γαλλική πρεσβεία συμβούλεψε τους 6.000 υπηκόους της που ζουν στο Μάλι να εγκαταλείψουν τη χώρα
Ο Φρ. Ολάντ ζήτησε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο εσωτερικό της Γαλλίας, ενώ η γαλλική πρεσβεία συμβούλεψε τους 6.000 υπηκόους της που ζουν στο Μάλι να εγκαταλείψουν τη χώρα
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε επίσης πως στόχος είναι να προετοιμαστεί η ανάπτυξη μιας αφρικανικής δύναμης επέμβασης. Στην περιοχή αναμένονται σήμερα οι πρώτες αφρικανικές δυνάμεις από γειτονικές χώρες, ενώ τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μία δύναμη 3.300 ανδρών. Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) συγκάλεσε, στο μεταξύ, για την Τετάρτη έκτακτη σύνοδο κορυφής στην Ακτή Ελεφαντοστού για να συζητήσει για τη στρατιωτική εκστρατεία κατά των ισλαμιστών ανταρτών στο Μάλι.
ΗΠΑ - Βρετανία
ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν ότι συμμερίζονται τις γαλλικές απόψεις, ενώ η Βρετανία θα διαθέσει μεταγωγικά αεροσκάφη για τη γρήγορη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού στο Μάλι στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναχαίτιση των ανταρτών, ωστόσο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα εμπλακούν βρετανικά στρατεύματα.
Γάλλοι στρατιώτες ετοιμάζουν τους πυραύλους σε μαχητικό αεροσκάφος που συμμετέχει στις επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών ανταρτών στο Μάλι
Γάλλοι στρατιώτες ετοιμάζουν τους πυραύλους σε μαχητικό αεροσκάφος που συμμετέχει στις επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών ανταρτών στο Μάλι
Την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Μάλι υποστηρίζει και η δεξιά αντιπολίτευση στη Γαλλία. Αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν, ωστόσο, πως η πολεμική σύρραξη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους 30 χιλιάδες Γάλλους πολίτες που ζουν στις γειτονικές αφρικανικές χώρες, όπως και τη ζωή των 8 Γάλλων που κρατούνται όμηροι στο Σαχέλ, αλλά και να αποτελέσει εφαλτήριο για τρομοκρατικές ενέργειες στο εσωτερικό της χώρας.
Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, ο Ολάντ ζήτησε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο εσωτερικό της Γαλλίας, κυρίως στα δημόσια κτίρια και τα Μέσα Μεταφοράς, ενώ η γαλλική πρεσβεία συμβούλεψε τους 6.000 Γάλλους υπηκόους που ζουν στο Μάλι να το εγκαταλείψουν.
Το πραξικόπημα
Αβέβαιη παραμένει η τύχη του Γάλλου πράκτορα Ντενί Αλέξ που κρατείται όμηρος εδώ και τρία χρόνια από Σομαλούς ισλαμιστές, μετά την αποτυχημένη επιχείρηση των γαλλικών δυνάμεων για την απελευθέρωσή του
Αβέβαιη παραμένει η τύχη του Γάλλου πράκτορα Ντενί Αλέξ που κρατείται όμηρος εδώ και τρία χρόνια από Σομαλούς ισλαμιστές, μετά την αποτυχημένη επιχείρηση των γαλλικών δυνάμεων για την απελευθέρωσή του
Τον περασμένο Μάρτιο, ο πρόεδρος του Μάλι, Αμαντού Τουμανί Τουρέ, ανατράπηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο σύντομα επισκιάστηκε από τις συγκρούσεις στα βόρεια της χώρας. Ηδη, μήνες πριν από το πραξικόπημα, το Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Azawad (MNLA), μια εθνικιστική ομάδα Τουαρέγκ, είχε καταφέρει σημαντικές νίκες έναντι της κυβέρνησης. Στις αρχές Απριλίου, εκμεταλλευόμενη τη σύγχυση από το πραξικόπημα, η MNLA ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Azawad (της πατρίδας των Τουαρέγκ) σε τρεις από τις βόρειες περιοχές του Μάλι. Παράλληλα, η Ανσάρ Ντινέ, μια φονταμενταλιστική ισλαμιστική οργάνωση, έκανε τη σαρία επίσημο νόμο στο Τιμπουκτού, το Γκάο και την Κιντάλ, τρεις μεγάλες πόλεις στο βόρειο Μάλι.
ΑΒΕΒΑΙΗ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ
Απέτυχε η επιχείρηση για τον Γάλλο πράκτορα στη Σομαλία
Αβέβαιη παραμένει η τύχη του Γάλλου πράκτορα που κρατείται όμηρος εδώ και τρία χρόνια από Σομαλούς ισλαμιστές, μετά την αποτυχημένη επιχείρηση των γαλλικών δυνάμεων στα νότια της Σομαλίας, για την απελευθέρωσή του κατά την οποία σκοτώθηκαν δυο Γάλλοι στρατιώτες, 17 «τρομοκράτες» σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Αμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, και τουλάχιστον οκτώ Σομαλοί πολίτες, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικοι της περιοχής. Σύμφωνα με το Παρίσι, ο όμηρος, Ντενί Αλέξ, πράκτορας της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών DGSE, εκτελέστηκε από τους απαγωγείς του.
Αντιθέτως, οι Μουτζαχεντίν αλ Σεμπάμπ, οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα, δήλωσαν πως ο Γάλλος όμηρός τους είναι ακόμη «ζωντανός» και θα «δικαστεί μέσα στις δύο προσεχείς ημέρες». Προειδοποίησαν επίσης τη Γαλλία ότι θα υποστεί τις «πικρές συνέπειες» της αποτυχημένης στρατιωτικής της επιχείρησης για την απελευθέρωση του Γάλλου ομήρου και δηλώνουν ότι έχουν στα χέρια τους έναν «Γάλλο στρατιώτη που τραυματίστηκε» στη διάρκεια της επιχείρησης. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου με τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα εναντίον κατοικίας στο Μπιλομάρερ, μιας περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών Σεμπάμπ, 110 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Μογκαντίσου.
Ο πράκτορας των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών, με το ψευδώνυμο Ντενί Αλέξ, που κρατούταν όμηρος στη Σομαλία από ισλαμιστές αντάρτες από τις 14 Ιουλίου του 2009, είχε απαχθεί στο Μογκαντίσου μαζί με έναν ακόμη πράκτορα, ο οποίος απελευθερώθηκε τον Αύγουστο του 2009. Τον Ιούλιο του 2010 είχε εμφανιστεί σε βίντεο, κάνοντας έκκληση προς τη γαλλική κυβέρνηση να αποσύρει τη στήριξή της προς την κυβέρνηση της Σομαλίας.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63766144

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου