Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Σκληρό «Πόκερ» για τις ΑΟΖ

Mπρος γκρεμός και πίσω... ΑΟΖ για την κυβέρνηση και τον Αντ. Σαμαρά. Δεδομένη η πρόθεση του πρωθυπουργού να ανοίξει το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αλλά τόσο η δυσχερής θέση της χώρας, όσο και οι εν εξελίξει ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται να καίνε ένα χαρτί που η κυβέρνηση ήθελε να παίξει πριν τις Γιορτές. 
Οι τελευταίες κομψές προειδοποιήσεις της Άγκυρας φρενάρουν την Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, να ξεκαθαρίζει πως «Πιστεύουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας». 


«Τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αποκτήσει μια επιτάχυνση, έχει σημασία να προβούμε στα βήματα αυτά από κοινού και μέσω διαβουλεύσεων», συνέχισε ο Νταβούτογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι ο καθένας γνωρίζει την εθνική του θέση και πως «σε μια τέτοια περίπτωση και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα. Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί». 
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε στις 7/1 και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ. «Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας», σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια καλπάζουσα οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Έχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό», πρόσθεσε ο Γιλντίζ.


Tου Μιχαήλ Γελαντάλι

ΠΗΓΗ:http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/750694/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου