Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Θα γίνει άραγε ο Ταχίρ Καντρί ηγέτης της Πακιστανικής επανάστασης;

Το Πακιστάν περνάει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία του. Οι συμμετέχοντες στην «Πορεία των εκατομμυρίων» με επικεφαλής τον ισλαμιστή κληρικό Ταχίρ Καντρί έθεσαν στις αρχές τελεσίγραφο: την παραίτηση της ηγεσίας της χώρας, τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή ριζικών πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν πρακτικά υποστήριξε αυτές τις απαιτήσεις, ζητώντας τη σύλληψη του πρωθυπουργού Ασράφ, που κατηγορείται για διαφθορά.
Тахир Кадри Пакистан
Η έκκληση που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα ο Ταχίρ Καντρί να ξεκινήσει «πορεία προς το Ισλαμαμπάντ» βρήκε απήχηση στις καρδιές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Την Τρίτη φάλαγγες της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον κληρικό Ταχίρ Καντρί, που πρόσφατα επέστρεψε από τον Καναδά μετά από οκταετή απουσία, εισήλθαν στην πακιστανική πρωτεύουσα.

Ως στόχο της πακιστανικής επανάστασης ο ηγέτης της «Πορείας των εκατομμυρίων» ανακήρυξε την εκρίζωση της ολοκληρωτικής διαφθοράς στις υψηλότερες θέσεις εξουσίας και «την επιστροφή των καρπών της δημοκρατίας του 99% των πολιτών της χώρας». Αξίζει να σημειωθεί ότι καταλογίζοντας την ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα στην πολιτική εξουσία του Πακιστάν, ο ηγέτης των διαδηλωτών ταυτόχρονα εξήρε το ρόλο του στρατού ως υπερασπιστή των ιδεολογικών και φυσικών συνόρων της χώρας.
Ήδη από την πρώτη μέρα της αντιπαράθεσης στο Ισλαμαμπάντ οι συμμετέχοντες στην «Πορεία των εκατομμυρίων» κέρδισαν μια ηθική νίκη. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν πρακτικά υποστήριξε τους διαδηλωτές, ζητώντας την Τρίτη τη σύλληψη του πρωθυπουργού Ασράφ, που κατηγορείται για δωροληψία ως Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, θέση που κατείχε το 2010.
Ο ηγέτης της «Πορείας των εκατομμυρίων» αποκαλεί τις ενέργειες των διαδηλωτών ως «αιγυπτιακό Ταχρίρ» στο Πακιστάν. Όμως, οι ενέργειες του ισλαμιστή κληρικού θυμίζουν επίσης τα γεγονότα της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 στο Ιράν, την οποία καθοδήγησε μετά την επιστροφή του από την εξορία ο Αγιατολάχ Χομεϊνί.
Σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, πίσω από τον ηγέτη της «Πορείας των εκατομμυρίων» μπορεί να βρίσκεται κρυφά μέρος της στρατιωτικής διοίκησης του Πακιστάν, που είναι δυσαρεστημένο με τις ενέργειες που βύθισαν στη διαφθορά την πολιτική εξουσία. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι πεπεισμένοι, ότι δίχως την υποστήριξη στρατιωτικών – ο Ταχίρ Καντρί, που απουσίαζε από τη χώρα τόσα χρόνια, δεν θα μπορούσε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να κινητοποιήσει σε διαμαρτυρία τόσους πολλούς ανθρώπους. Έχοντας επίγνωση της αυξανόμενης αντιδημοτικότητας της εξουσίας και της αδυναμίας της να σταματήσει τις διαμαρτυρίες, οι στρατιωτικοί, πιθανόν, να αποφάσισαν να καθοδηγήσουν τη διαδικασία από το παρασκήνιο.
Στην ιστορία του Πακιστάν ο στρατός είχε επανειλημμένα βγει από τη σκιά και εμφανιζόταν σε ρόλο δύναμης, που ήρθε να «βάλει μια τάξη». Ωστόσο, ο Ταχίρ Καντρί απορρίπτει τις κατηγορίες, ότι εμφανίζεται ως «μαριονέτα των στρατηγών», και αποκαλεί ως τη μοναδική του αποστολή την «εκδίωξη από την εξουσία των κλεφτών και των διεφθαρμένων».
Έτσι, το ερώτημα, ποιος είναι αυτός – ένας πραγματικός ηγέτης του νέου μαζικού κινήματος, ή μια εξαρτημένη φιγούρα, παραμένει ανοιχτό.
ΤΟΥ Τόμιν Σεργκέι
ΠΗΓΗ: http://greek.ruvr.ru/2013_01_17/101385398/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου