Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Αλγερία: «Να σταματήσει η επίθεση στο Μάλι» ζητούν οι απαγωγείς εργαζομένων σε εγκαταστάσεις αερίου

Μια ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τη σύλληψη των ομήρων σε εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στην Αλγερία και αξίωσε κυρίως «να σταματήσει η επίθεση» στο Μάλι σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Μαυριτανίας Alakhbar, η οποία δημοσιεύει τακτικά ανακοινώσεις τζιχαντιστών.
Ένοπλοι που συνδέονται με την Αλ Κάιντα επιτέθηκαν χθες την αυγή σε εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στην Άιν Αμένας, στην κεντροανατολική Αλγερία, κοντά στη μεθόριο με τη Λιβύη, και σε απόσταση περίπου 1.300 χιλιομέτρων από το Αλγέρι, τις οποίες εκμεταλλεύονται η βρετανική BP, η νορβηγική Statoil και η αλγερινή Sonatrach.

Οι αλγερινές αρχές γνωστοποίησαν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ένας Αλγερινός και ένας Βρετανός, κατά την επίθεση, μετά την οποία συνελήφθησαν όμηροι δυτικοί. Στις εγκαταστάσεις αυτές κρατούνται επίσης όμηροι 150 Αλγερινοί υπάλληλοι της γαλλικής εταιρείας CIS Catering.

"Ανακοινώνουμε ότι επιτύχαμε μια μεγάλου μεγέθους επίθεση σε αντίδραση στην (...) σταυροφορία που πραγματοποιούν οι γαλλικές δυνάμεις στο Μαλί», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης «Υπογράφοντες με αίμα», η οποία δημοσιεύεται στην Alkhbar.

Αυτό είναι το όνομα που έδωσε ο Αλγερινός Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, ο οποίος πρόσφατα απομακρύνθηκε από την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi), στην μονάδα των μαχητών του.
"Επιβεβαιώνουμε ότι οι όμηροι είναι περισσότεροι από 40 Σταυροφόροι, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται 7 Αμερικανοί και 2 Βρετανοί, μεταξύ άλλων εθνικοτήτων», συνεχίζει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

"Καθιστούμε την Αλγερία και τις χώρες των ομήρων υπεύθυνες για οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκπλήρωση των όρων μας, εκ των οποίων ο πρώτος είναι να σταματήσει αυτή η επίθεση κατά των δικών μας στο Μαλί», υπογραμμίζει η οργάνωση.

"Η Αλγερία επελέγη ως ο τόπος αυτής της επιχείρησης για να μάθει ο (Αλγερινός πρόεδρος Αμπντελαζίζ) Μπουτεφλίκα ότι δεν θα αποδεχθούμε ποτέ να ταπεινωθεί η τιμή του αλγερινού λαού (...) ανοίγοντας τον αλγερινό εναέριο χώρο στα γαλλικά αεροσκάφη», καταλήγει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Η Γαλλία είχε ανακοινώσει στις 13 Ιανουαρίου ότι η Αλγερία έδωσε άδεια για υπερπτήσεις των γαλλικών αεροσκαφών πάνω από το έδαφός της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου