Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΜΠΕΡΣΑΝΙ Εκστρατεία με αιχμή τη «χρήσιμη ψήφο»

Μπαίνοντας δυναμικά στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου και προσπαθώντας να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία, ο κεντροαριστερός υποψήφιος πρωθυπουργός Πιερλουίτζι Μπερσάνι έχει βάλει ως στόχο, όπως άλλωστε και ο Μάριο Μόντι, να πάρει με το μέρος του την αρνητική ψήφο των Ιταλών στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Σύμφωνα με νέο γκάλοπ της εταιρείας La7 ο Μπερσάνι εξασφαλίζει ποσοστό 37,4, ο Μπερλουσκόνι 27,9%, ο Μόντι 14,8% και ο Γκρίλο 12,1%
Σύμφωνα με νέο γκάλοπ της εταιρείας La7 ο Μπερσάνι εξασφαλίζει ποσοστό 37,4, ο Μπερλουσκόνι 27,9%, ο Μόντι 14,8% και ο Γκρίλο 12,1%
Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινά μια «εκστρατεία υπέρ της χρήσιμης ψήφου» εν όψει των εκλογών, τονίζοντας ότι κάθε ψήφος που δεν πηγαίνει στην Κεντροαριστερά -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Γερουσία και συγκεκριμένες περιοχές- είναι ένα «δώρο» για τον Καβαλιέρε.
Το PD «είναι η μόνη (πολιτική) δύναμη η οποία είναι σε θέση να κλείσει τον δρόμο στον Μπερλουσκόνι», δήλωσε ο πρώτος στις δημοσκοπήσεις Μπερσάνι προσθέτοντας ότι «όποιος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει, βοηθάει τον Καβαλιέρε». Αναφερόμενος στο σύστημα της πριμοδότησης εδρών στο πρώτο κόμμα, ο κεντροαριστερός υποψήφιος επισήμανε ότι «εκτός από την πολιτική, υπάρχουν και τα μαθηματικά στον εκλογικό νόμο».

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση για το τηλεοπτικό δίκτυο La7, που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, ο κεντροαριστερός συνασπισμός, του οποίου ηγείται το PD και περιλαμβάνει επιπλέον την «Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία» του κυβερνήτη της Πούλια Νίκι Βεντόλα και το σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κέντρο, έχει προβάδισμα 9,5% από τον μπερλουσκονικό Λαό της Ελευθερίας.
Εκστρατεία με αιχμή τη «χρήσιμη ψήφο»
Δημοσιεύματα
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, δεν αποκλείεται μια εντονότερη εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία ενός προσώπου που θα εξασφαλίσει κεντρώες ψήφους. Πρόκειται για τον δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, τον οποίον θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα σημαντικό ποσοστό κεντρώων ψηφοφόρων που δίσταζε μέχρι τώρα να εμπιστευτεί ένα κόμμα με ρίζες στην ευρωκομμουνιστική παράδοση.
Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει θέσει ως προτεραιότητές του, εφόσον καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, την παροχή της ιταλικής υπηκοότητας σε παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ιταλία, αλλά και τη λήψη μιας σειράς μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Χθες ο Μπερσάνι δήλωσε ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει όλους τους νόμους που ευνοούν μεμονωμένα πρόσωπα και περιπτώσεις».
Εκστρατεία με αιχμή τη «χρήσιμη ψήφο»
Οσο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ο επικεφαλής του PD προανήγγειλε υψηλότερους φόρους για ακίνητα αξίας άνω του 1,5 εκατ. ευρώ και υποστήριξε ότι θα πρέπει να καταργηθεί ο φόρος «στις περιπτώσεις εκείνες που δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ».
Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε αμερικανική εφημερίδα, ο Μπερσάνι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Κεντρώους του Μάριο Μόντι και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, αλλά να τροποποιήσει και να εμπλουτίσει κάποιες από αυτές. Εκτός από τον συνασπισμό του «Προφεσόρε», ο κεντροαριστερός υποψήφιος εμφανίζεται ανοιχτός σε διάλογο και με το αριστερό νεοσυσταθέν κίνημα Επανάσταση Πολιτών του πρώην δικαστικού Αντόνιο Ινγκρόια.
Εκστρατεία με αιχμή τη «χρήσιμη ψήφο»
Μετεκλογικά το πιθανότερο σενάριο για την Κεντροαριστερά είναι η εξασφάλιση πλειοψηφίας στη Βουλή, αλλά ενδεχόμενη επικράτηση της κεντροδεξιάς συμμαχίας Μπερλουσκόνι- Λέγκας του Βορρά στην ευρύτερη περιφέρεια του Μιλάνου μπορεί να εμποδίσει την πλειοψηφία στη Γερουσία, που σημαίνει ότι ο Μπερσάνι θα έχει ανάγκη τη συνεργασία με τον Μόντι. Μη εξασφάλιση πλειοψηφίας στη Γερουσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε προκήρυξη νέων εκλογών μόνο για τη Γερουσία.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η άνοδος Σίλβιο ανησυχεί τις αγορές
Ανησυχία στους επενδυτές, που ποντάρουν σε μια νίκη της ιταλικής Κεντροαριστεράς στις εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου, προκαλεί η άνοδος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις δημοσκοπήσεις. Με ένα χρέος ύψους δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ και την οικονομία μετά βίας να αναπτύσσεται, αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ιταλία χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις και ότι οι εκλογές θα καθορίσουν τον ρυθμό με τον οποίο αυτές θα εφαρμοστούν.
Υπάρχει ανησυχία ότι εάν η συμμαχία του Καβαλιέρε νικήσει, το ιταλικό χρέος μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτο, ρίχνοντας τη χώρα στην κρίση που βίωνε τον Νοέμβριο του 2011, όταν ο πρώην πρωθυπουργός παραιτήθηκε. Από τη στιγμή που αντικαταστάθηκε ο Μπερλουσκόνι με τον Μάριο Μόντι, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο και τα spreads των ιταλικών ομολόγων μειώθηκαν κατά το ήμισυ.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63767985

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου