Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Σκανδιναβικά... μάτια "κοιτούν" τη Λεωφόρο Αθηνών

Κινητικότητα σκανδιναβικών επενδυτών τόσο σε επίπεδο συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας όσο και σε επίπεδο θετικών εκθέσεων τραπεζικών οίκων της περιφέρειας καταγράφεται τις τελευταίες λίγες εβδομάδες.

Παράλληλα, πηγές αναφέρουν πως θεσμικά κεφάλαια από την περιφέρεια αυτή, δηλαδή την Νορβηγία, την Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία, έχουν παραστεί σε παρουσιάσεις ελληνικού real estate ενώ μεγάλες νορβηγικές εισηγμένες στο Όσλο, που δραστηριοποιούνται στην αγορά έρευνας και εξόρυξης υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, έχουν στρέψει την προσοχή τους στην ευρύτερη περιοχή της χώρας, πέραν από την Petroleum Geo-Services (PGS) η οποία διενεργεί σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης. 


Έτσι, ο επικεφαλής των αγορών σταθερού εισοδήματος της Nordea Bank AB, της μεγαλύτερης τράπεζας των σκανδιναβικών χωρών σε σημείωμα προς τους πελάτες της αναφέρει ότι μια σειρά οικονομικών δεικτών από την Ελλάδα σηματοδοτούν ότι η ύφεση μπορεί να έχει κορυφωθεί. Τονίζει δε την πολύ μεγάλη άνοδο του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και την πολύ μεγάλη υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. «Τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει» επισημαίνει, προσθέτοντας ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών σχεδόν ετών. 

Ο Jan von Gerich της Nordea Bank AB -τράπεζας που προέκυψε από την προ ετών συγχώνευση των μεγαλύτερων τραπεζών της περιφέρειας και έχει κύκλο εργασιών της τάξης των 11 δισ. ευρώ και ισχυρή μονάδα asset management- εκτιμά ότι η άνοδος των ελληνικών κεφαλαιαγορών μπορεί να συνεχισθεί και υπογραμμίζει την κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες συρρίκνωση της απόδοσης των 10ετών ελληνικών ομολόγων από το 28% τον Ιούλιο στα επίπεδα του 11%. Προειδοποιεί παράλληλα ότι «αξιοσημείωτες υποτροπές μπορεί να σημειωθούν αλλά επίσης εκτιμά ότι ο άθλος των μεταρρυθμίσεων δεν είναι αδύνατος ειδικά εάν επικρατήσει αποφασιστικότητα και υπομονή. 

Την ίδια ώρα, καλά πληροφορημένες πηγές επαγγελματιών της ελληνικής αγοράς αναφέρουν στο Capital.gr ότι έχουν λάβει γνώση τοποθετήσεων στο χρηματιστήριο στις οποίες τελικός εντολέας ήταν το Norges Bank Investment Management (NBIM) που δεν είναι άλλη από την μονάδα asset management της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας, της Norges Bank. Η NBIM διαχειρίζεται το κρατικό ταμείο πετρελαίου, γνωστό ως Government Pension Fund Global ή απλώς Norwegian oil fund. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το Government Pension Fund Global σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τις θέσεις του ένα χρόνο πριν, στο τέλος του2011, διατηρούσε συμμετοχές σε 29 ελληνικές εισηγμένες έχοντας επενδύσεις σε αυτές 277 εκατομμύρια ευρώ αλλά και άλλα 214 εκατομμύρια ευρώ περίπου σε ελληνικά κρατικά και τραπεζικά ομόλογα. Συνολικά δηλαδή είχε επενδύσεις χαρτοφυλακίου 491 εκατ. ευρώ. 

Ως μακροπρόθεσμος επενδυτής εκτιμάται ότι μπορεί να έχει μικρές μόνον μεταβολές στο χαρτοφυλάκιό του, ενώ οι προαναφερθείσες πληροφορίες, εφόσον δεν αποτελούν μεμονωμένες κινήσεις, σημαίνει ότι διεξάγεται κάποιας μορφής επαναπροσδιορισμός των θέσεών του, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι θέσεις του νορβηγικού Government Pension Fund Global NBIM στα τέλη του 2011 αφορούσαν τις Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Τράπεζα Κύπρου, Coca-Cola 3Ε, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΚΑΕ, Φουρλή, Frigoglass, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Intralot , Jumbo, MIG, Marfin, ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, Μυτιληναίο, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Σιδενόρ, ΤΤ, Τιτάνα και Βιοχάλκο. 

Να προστεθεί ότι το Government Pension Fund Global ήταν τοποθετημένο στα τέλη 2011 και σε ελληνικά ομόλογα που «κουρεύτηκαν» με κόστος απόκτησης τους περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ, όπως και σε ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της MIG. 

Το ενδιαφέρον των Νορβηγών για την Ελλάδα αναφέρεται και από συμβούλους real estate, ενώ προ μηνών το αμερικανικό fund ακινήτων Carlton Group, συμφερόντων του Howard L. Michaels που άνοιξε γραφεία στην Αθήνα, έχει αποκαλύψει πως διαθέτει pool ενδιαφερόμενων επενδυτών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται sovereign funds όπως το Νορβηγικό. 

Τέλος, υπενθυμίζεται πως επιχειρηματικά συμφέροντα παγκόσμιου βεληνεκούς αναμένεται να στοιχηθούν πίσω από το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και, σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, πολλοί νορβηγικοί όμιλοι όπως η είναι Petroleum Geo-Services βρίσκονται μεταξύ των υποψηφίων επενδυτών.


Του Ηλία Γ. Μπέλλου 

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου