Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΣΑΞΟΝΙΑ Με μία έδρα η νίκη SPD-Πρασίνων

Στο νήμα κρίθηκε τελικά η μάχη της Κάτω Σαξονίας, καθώς στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες για την ανάδειξη του τοπικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινοι εξασφαλίζουν συνολικά 69 έδρες και ποσοστό περίπου 46,3%, έναντι 68 εδρών που συγκεντρώνουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), που έλαβαν 36% και 9,9% αντίστοιχα.
  Το καλό νέο για τη Μέρκελ είναι η επιτυχία των Φιλελευθέρων, οι οποίοι ενώ σε όλες τις δημοσκοπήσεις έμεναν μακριά από το όριο του 5% για την είσοδο στη Βουλή, φαίνεται να εξασφαλίζουν το 9,7%


Το καλό νέο για τη Μέρκελ είναι η επιτυχία των Φιλελευθέρων, οι οποίοι ενώ σε όλες τις δημοσκοπήσεις έμεναν μακριά από το όριο του 5% για την είσοδο στη Βουλή, φαίνεται να εξασφαλίζουν το 9,7%
Παρά τις απώλειες έξι ποσοστιαίων μονάδων, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του νυν πρωθυπουργού Ντέιβιντ ΜακΑλιστερ, παρέμειναν το πρώτο κόμμα στο κρατίδιο, διασφαλίζοντας, σύμφωνα με τα προγνωστικά, 36,4% των ψήφων.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με 32,7%, παρά την αύξηση του ποσοστού τους από το 2008 (30,3%), παρέμειναν δεύτεροι, ενώ οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς ήταν αναμφισβήτητα οι Φιλελεύθεροι (FDP), που κόντρα σε κάθε δημοσκόπηση, διασφαλίζουν με 9,7% την εκπροσώπησή τους στην τοπική βουλή, βελτιώνοντας μάλιστα την εκλογική τους επίδοση του 2008.

Μεγάλοι νικητές της βραδιάς ήταν επίσης οι Πράσινοι, που με 13,6%, διπλασίασαν το ποσοστό τους από το 2008, ενώ εκτός κοινοβουλίου μένουν η Αριστερά (Die Linke) με 2,9% και το Κόμμα των Πειρατών με 1,8%.
Με μία έδρα η νίκη SPD-Πρασίνων
Οι Χριστιανοδημοκράτες χρειάζονταν τη νίκη για να πάρουν ώθηση για τις εθνικές εκλογές, καθώς στις 12 προηγούμενες τοπικές εκλογές έχουν χάσει 4 κρατίδια, παρά την υψηλή δημοφιλία της Μέρκελ.
Πάντως, το καλό νέο για την καγκελάριο είναι αναμφισβήτητα η επιτυχία των Φιλελευθέρων, οι οποίοι σε όλες τις δημοσκοπήσεις έμεναν μακριά από το όριο του 5% για την είσοδο στη Βουλή. Η... αναγέννησή τους, αν μεταφερθεί και σε εθνικό επίπεδο, θα γλιτώσει τη Μέρκελ από τον "μπελά" να αναζητήσει συμμάχους για τον σχηματισμό κυβέρνησης στους Σοσιαλιστές ή στους Πράσινους.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, εξαιτίας των χαμηλών δημοσκοπικών επιδόσεων του υποψήφιου καγκελαρίου, Πέερ Στάινμπρουκ, χρειάζονταν την νίκη στην Κάτω Σαξονία
Οι Σοσιαλδημοκράτες, εξαιτίας των χαμηλών δημοσκοπικών επιδόσεων του υποψήφιου καγκελαρίου, Πέερ Στάινμπρουκ, χρειάζονταν την νίκη στην Κάτω Σαξονία
Οι Σοσιαλιστές, από την πλευρά τους, χρειάζονταν την νίκη και ένα θετικό αποτέλεσμα, ιδίως επειδή "κατάφεραν" να χάσουν μια διαφορά δέκα μονάδων εξαιτίας πολλών λαθών του ίδιου του Στάινμπρουκ, του οποίου η δημοτικότητα εμφανίζεται πολύ χαμηλή.
Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η δήλωση του προέδρου του κόμματος, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, που σχολίασε πως "αν έχουμε τέτοιο αποτέλεσμα με όλα τα λάθη που κάνουμε, τότε μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα".
Πριμοδότηση από το CDU
Ο... Σκοτσέζος «έσωσε» τον Ρέσλερ
Η εκλογική επιτυχία των Φιλελευθέρων στην Κάτω Σαξονία αυξάνει τις πιθανότητες του Φίλιπ Ρέσλερ να παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος. Ηδη υψηλόβαθμα στελέχη του FDP, όπως ο γενικός γραμματέας Πάτρικ Ντέρινγκ, χαρακτήρισαν την αύξηση του ποσοστού του κόμματος «νίκη του Ρέσλερ» και το αποτέλεσμα ως «το καλύτερο για το κόμμα».
Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίτσι, αρχηγός των Φιλελευθέρων στη Βουλή του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, κάλεσε για ενότητα στο κόμμα και δήλωσε πως «τώρα μπορούμε να μιλήσουμε για το μέλλον σε ειρηνικό κλίμα», υπονοώντας ότι θα σιγήσουν πλέον οι φωνές που ζητούσαν την παραίτηση Ρέσλερ.
Ωστόσο πολλοί αναλυτές αποδίδουν το θετικό αποτέλεσμα του FDP, για το οποίο οι δημοσκοπήσεις ήθελαν να μην πιάνει το όριο του 5% για την είσοδό του στη Βουλή, στην τακτική που ακολούθησε ο ηγέτης του CDU, Ντέιβιντ ΜακΑλιστερ, σκοτσέζικης καταγωγής από την πλευρά του πατέρα του, να ενθαρρύνει τους οπαδούς του CDU να μοιράσουν τις ψήφους τους. Σύμφωνα με το ιδιότυπο εκλογικό σύστημα, οι ψηφοφόροι επιτρέπεται να επιλέγουν διαφορετικό υποψήφιο για την περιφέρειά τους και διαφορετικό κόμμα, με δύο ψηφοδέλτια.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63769775

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου