Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για βιοτεχνολογική έρευνα

Τη διαμόρφωση ευέλικτου νομοθετικού πλαισίου για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η βιοτεχνολογική έρευνα ζήτησε ο Κ. Καναβός, MD Ιατρικός Δ/ντης Amgen Ελλάς, μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων «Γαληνός» - Prix Gallien Ελλάδας. 
«Οι προοπτικές της Βιοτεχνολογικής έρευνας αναφορικά με εφαρμογές στην Ιατρική και την Υγεία, τόσο σε προκλινικό όσο και σε κλινικό επίπεδο προβάλλουν σημαντικές και αποτελούν ένα τομέα δραστηριοποίησης, που δύναται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη, εφόσον υπάρξει αφ’ ενός το ανάλογο ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο και αφ’ ετέρου άρτια συνεργασία, συντονισμός και συνέργειες μεταξύ των φορέων που καλούνται να την εφαρμόσουν» σημείωσε ο κ. Καναβός. 


«Η Βιοτεχνολογική έρευνα», τόνισε ο κ. Καναβός, «αντιμετωπίζει σήμερα παρεμφερείς αλλά όχι ταυτόσημες προκλήσεις με την λοιπή φαρμακευτική έρευνα, όπως η ανακάλυψη νέων στόχων, το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος έρευνας και ανάπτυξης ( R&D) που μπορεί να ξεπερνά και το $1 δις ανά φάρμακο, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα των συστημάτων υγείας σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες που ενέχουν τον κίνδυνο της adhoc εφαρμογής εμποδίων στην πρόσβαση των ασθενών στα νέα καινοτόμα βιοτεχνολογικά φάρμακα, με κριτήρια το ονομαστικό κόστος και όχι την αξία για τους ασθενείς και συνολικά τα συστήματα υγείας.»

Αναφερόμενος στην οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα τόνισε ότι με σημαντική ενίσχυση της διαφάνειας, αύξηση της παραγωγικότητας και σαφή συμπίεση πολλών παραμέτρων κόστους, μπορεί να υπάρξει μια «χρυσή ευκαιρία ενός νέου ξεκινήματος για την θεμελίωση μιας ‘νέας ταυτότητας’ της Ελλάδας στην έρευνα και καινοτομία.» 

Μάλιστα πρότεινε τη δημιουργία εξειδικευμένων και αναγνωρισμένων κέντρων αριστείας, την υποβοήθηση ανάπτυξης δικτύων ερευνητικής συνεργασίας σε Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών ανάμεσα σε ιδιωτικά &ακαδημαϊκά ερευνητικά κέντρα, την Βιομηχανία και το Δημόσιο, για την επίτευξη της απαραίτητης κρίσιμης μάζας και την εξωστρέφεια. 

«Απαιτείται νέα συνολική στρατηγική ανάπτυξης της προκλινικής και κλινικής έρευνας με γνώμονα και τις επιχειρηματικές συνεργασίες, με σταθερά βήματα ενίσχυσης της αξιοπιστίας, ευνοϊκό ή τουλάχιστον όχι εχθρικό δημόσιο πλαίσιο ερευνητικών-επιχειρηματικών συνεργασιών και προσέλκυσης ερευνητικών κεφαλαίων» τόνισε. 

Ο ρόλος της Φαρμακοβιομηχανίας με δεδομένο ένα αξιόπιστο και ανταγωνιστικό ερευνητικό δημόσιο πλαίσιο, μπορεί και πρέπει να είναι σημαντικά ενισχυμένος τόσο στην προκλινική όσο και κυρίως την κλινική έρευνα στη Ελλάδα ανέφερε ο ιατρικός διευθυντής της Amgen Ελλάς, συμπληρώνοντας « Η Ελλάδα μπορεί και δικαιούται, σε ορίζοντα δεκαετίας, να αδράξει την ευκαιρία του μετασχηματισμού σε αξιόπιστο και ευνοϊκό πεδίο για ερευνητικές συνεργασίες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, τόσο στην προκλινική όσο και στην κλινική έρευνα, με σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην συνολική ανάπτυξη της χώρας» 

Σημειώνεται ότι η Βιοτεχνολογία, είναι ένα σύνολο τεχνολογιών που στηρίζεται σε ζώντες οργανισμούς ή βιολογικά συστήματα. έχει ταυτισθεί σήμερα με την χρήση της γενετικής μηχανικής και συναφών τεχνικών, με σκοπό την ανακάλυψη εφαρμογών από την γεωργία μέχρι την ιατρική που δύνανται να αλλάξουν δραματικά την ζωή των ανθρώπων. 

Στον τομέα της υγείας, μόνο την 10-ετία 1998-2007,οι εταιρείες βιοτεχνολογίας και τα Πανεπιστήμια έχουν συνεισφέρει στο σύνολο των νέων εγκρίσεων φαρμάκων στις ΗΠΑ-FDA, το 50% των καινοτόμων φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις και περίπου το 50% των φαρμάκων για αναγνωρισμένες ακάλυπτες θεραπευτικές ανάγκες. 

Έμφαση στην Αξία κι όχι στο κόστος… 
Τη σημασία της αξιολόγησης (Health Treaty Assesment) στον τομέα της υγείας, τόσο για τις θεραπείες, όσο και για τις εφαρμοζόμενες νέες μεθόδους επεσήμανε ο Andrew Bruce, διευθυντής πολιτικής υγείας κι αποζημιώσεων της Amgen. Όπως σημείωσε η οικονομική κρίση δημιουργεί πιέσεις στις δαπάνες υγείας με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος προβληματισμός για την αποτίμηση της αξίας έχει που έχει η επένδυση στην καινοτομία. 

Η αξιολόγηση για τη σχέση κόστους- κλινικού οφέλους, κόστους – αποτελεσματικότητας χρησιμοποιείται εκτεταμένα για να καθοριστούν οι επιστροφές - αποζημιώσεις, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη ψάχνουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τη δημοσιονομική πίεση, σημείωσε ο κ. Bruce . Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, είναι απαραίτητο να επανεξεταστούν τα κριτήρια αξιολόγησης, οι επιθυμητοί στόχοι από αυτοί τη διαδικασία, αλλά και τα συνολικά αποτελέσματα που θα έχουν οι αλλαγές αυτές στην ανάπτυξη του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας. Ωστόσο ο ίδιος ανέδειξε τον κίνδυνο με τις επικρατούσες αντιλήψεις για την τιμολόγηση κι αξιολόγηση νέων φαρμάκων να υπάρξουν κενά στην έρευνα κι ανάπτυξη νέων σκευασμάτων, που είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.


ΠΗΓΗ; http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/755629/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου