Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Τιτλοποίηση εσόδων από αποκρατικοποίηση ακινήτων για αποπληρωμή δημόσιου χρέους

Σάρκα και οστά αρχίζει να αποκτά το σχέδιο της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους μέσω της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Η αρχή θα γίνει για τα κεφάλαια που δανείστηκε η Ελλάδα για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων ύψους 11,3 δισ. ευρώ. Η μέθοδος αναμένεται να εφαρμοστεί στο μέλλον για την εξόφληση άλλων χρεών, ενώ στην παρούσα φάση τα περιουσιακά στοιχεία που θα αξιοποιηθούν κατ’ αυτό τον τρόπο είναι τα ακίνητα του Δημοσίου.
Μέσα στην εβδομάδα έγιναν δύο συσκέψεις για το θέμα. Η μία ήταν υπό τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), κ. Π. Τσακλόγλου και με τη συμμετοχή στελεχών του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), ενώ η δεύτερη ήταν σε πιο τεχνικό επίπεδο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τη συμμετοχή στελεχών και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Επί της ουσίας, πρόκειται για την ιδέα του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, που είχε διατυπώσει προεκλογικά αλλά η τρόικα αντιδρούσε. Στις αρχές Δεκεμβρίου ο κ. Στουρνάρας είχε δηλώσει στην εκπομπή Νέοι Φάκελοι του ΣΚΑΪ πως «τώρα κερδίζουμε το επιχείρημα, που είχα πει στις προγραμματικές δηλώσεις και συνάντησα αντίδραση από την τρόικα» και το οποίο έχει να κάνει ουσιαστικά με τη χρήση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για την καλύτερη διαχείριση του ελληνικού χρέους μέσω των επαναγορών των ελληνικών ομολόγων. Στη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα για να αντλήσει τα 11,3 δισ. ευρώ και να εκτελέσει το πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων της, αναφέρεται η δυνατότητα της χώρας να εκδώσει ομόλογα τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να αποπληρώσει το παραπάνω ποσό. Οπως αναφέρουν στελέχη με γνώση των συζητήσεων, δεδομένου ότι τα 11,3 δισ. ευρώ δεν ήταν ένα νέο δάνειο αλλά εντασσόταν στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας, για να αποπληρωθεί:

- Είτε θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του μηχανισμού στήριξης που είναι προγραμματισμένα για την κάλυψη των αναγκών του προϋπολογισμού. Δηλαδή, κεφάλαια τα οποία είναι για την κάλυψη των βασικών αναγκών του κράτους (μισθοί, συντάξεις, λειτουργικά έξοδα κ.λπ.) ή για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

- Είτε θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τα προσδοκώμενα έσοδά του. Αλλωστε, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι μέρος του συνολικού προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας και θα πρέπει να γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείρισή τους.

Αυτή τη στιγμή, η συζήτηση με το ESM περιορίζεται στο πώς θα γίνει πράξη η τιτλοποίηση κάποιων εσόδων από τα προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία. Οπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, η συζήτηση βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, ενώ δεν ελήφθη καμία απόφαση μέσα στην εβδομάδα που πέρασε.

Αυτό που είναι όμως ξεκάθαρο από τώρα, είναι ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που θα αξιοποιηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι τα ακίνητα και μάλιστα εκείνα που είναι προγραμματισμένο να ιδιωτικοποιηθούν έπειτα από 2 χρόνια τουλάχιστον. Σε δεύτερο φόντο εξετάζεται να αξιοποιηθούν και τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν ομαδοποιηθεί, όπως οι μαρίνες, τα περιφερειακά αεροδρόμια κ.λπ. Προς το παρόν είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση να ενταχθούν στο σχέδιο εταιρείες του Δημοσίου.

Πάντως, τόσο στο οικονομικό επιτελείο, όσο και στον ESM θεωρούν ότι η μέθοδος της τιτλοποίησης των μελλοντικών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να επεκταθεί και να μην αφορά μόνο την εξόφληση των 11,3 δισ. ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν για το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων. Εφόσον, δηλαδή, λειτουργήσει σωστά για τα κεφάλαια των επαναγορών, να αποτελέσει εργαλείο για τη μείωση του συνολικού χρέους, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει και έναν ασφαλή τρόπο για να διασφαλίζεται η ταμειακή ρευστότητα του Δημοσίου που τα τελευταία χρόνια αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, το όφελος από τη διαδικασία αυτή θα είναι διπλό. Πρώτον, θα μειώνεται το χρέος και δεύτερον θα υπάρχει ισχυρό κίνητρο για να ολοκληρώνονται οι αποκρατικοποιήσεις.
Ο ρόλος του ESM
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης είναι ο φορέας που βάσει της σχετικής απόφασης του Eurogroup επιβλέπει την πιστή αποπληρωμή των 11,3 δισ. ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν για τις επαναγορές ομολόγων. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η δανειακή σύμβαση για τα εν λόγω κεφάλαια η Ελλάδα θα μπορεί να προτείνει στον ESM να μην πληρώσει ολόκληρη ή μέρος δόσης του δανείου για την επαναγορά χρέους, δίνοντας «ομόλογα τιτλοποίησης» μελλοντικών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Τα ομόλογα αυτά θα εκδοθούν από μία ή περισσότερες εταιρείες ειδικού σκοπού ή επενδυτικά κεφάλαια που συστάθηκαν για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου ή του Ταμείου Αποκρατικοποίησης και θα έχουν τα περιουσιακά στοιχεία. Επίσης, ο τόκος των συγκεκριμένων ομολόγων θα είναι τουλάχιστον ίσος με το επιτόκιο της δόσης επαναγοράς χρέους.
Εντοκα
Το ποσό του 1 δισ. ευρώ στοχεύει να αντλήσει το Δημόσιο την ερχόμενη εβδομάδα για να αναχρηματοδοτήσει τις λήξεις εντόκων γραμματίων αντίστοιχου ύψους. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα συνεχίσει να δανείζεται μέσω μηνιαίων εντόκων γραμματίων, εξοφλώντας το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ που λήγει την επόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με στόχο να δανειστεί το κράτος 1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου, για την κάλυψη λήξεων εντόκων γραμματίων ύψους επίσης 1 δισ. ευρώ.

Ομως, την ίδια μέρα λήγουν και τα έντοκα γραμμάτια ενός μήνα που είχαν εκδοθεί τον Ιανουάριο για να δανειστεί το Δημόσιο 1,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τις μηνιαίες εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ που αποσκοπούσαν στην κάλυψη των ταμειακών αναγκών του κράτους εν αναμονή των εκταμιεύσεων των δόσεων του μηχανισμού στήριξης.

Δεδομένου ότι η δόση του Ιανουαρίου ύψους 2 δισ. ευρώ έχει εγκριθεί και αναμένεται το αργότερο μέχρι τα μέσα της εβδομάδας τα κεφάλαια να βρίσκονται στα κρατικά ταμεία, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αποπληρώσει το 1,2 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, θα τονωθεί ελαφρώς και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών που καλύπτουν τις εκδόσεις αυτές.

Του Σωτηρη Νικα

ΠΗΓΗ: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100010_02/02/2013_509990

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου