Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Το Ισραήλ ενέκρινε την εξόρυξη πετρελαίου στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν

Παρά τα σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά των μεσογειακών του ακτών, το Ισραήλ αποφάσισε να ξεκινήσει γεωτρήσεις στα Υψίπεδα του Γκολάν.


Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η χώρα έχει παραχωρήσει τη σχετική άδεια στην αμερικανο- ισραηλινή εταιρεία ενέργειας Genie, επικεφαλής της οποίας είναι ο Effie Eitam, πρώην σκληροπυρηνικός υπουργός της δεξιάς.

Στη συγκεκριμένη εταιρεία συμμετέχουν και σημαντικά ονόματα, όπως αυτό του μεγιστάνα των ΜΜΕ, Rupert Murdoch, ο οποίος αποτελεί έναν από τους μετόχους, ενώ ο Ρεπουμπλικανός πρώην αντιπρόεδρος, Dick Cheney, έχει τη θέση του συμβούλου.

Τα Υψίπεδα του Γκολάν αποτελούν μία ιδιαίτερη περιοχή της Συρίας, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967) και την ενσωμάτωσε στην επικράτειά του το 1981. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.

Μάλιστα, η εφημερίδα Globes υποστηρίζει ότι η παροχή άδειας για εξόρυξη πετρελαίου στα Υψίπεδα του Γκολάν από το Ισραήλ θα μπορούσε να πυροδοτήσει εντάσεις σε διεθνές επίπεδο, καθώς με βάση το διεθνές δίκαιο, η περιοχή θεωρείται συριακό έδαφος υπό κατοχή.

πηγή http://www.e-afipnisi.gr/news_info.php?data_id=5613&timicat1=74
343&timicat2=70894&timicat3=0&timicat4=0&timicat5=0&timicat6=0&timicat7=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου