Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Αρχίζει ο «πόλεμος» για τα πετρέλαια του Αιγαίου


samaras_erntogan_559041601Ο ελληνοτουρκικός «πόλεμος»  για τους υδρογονάνθρακες του Αιγαίου που αναμενόταν να ξεσπάσει από καιρό, αρχίζει τώρα, καθώς η ελληνική ηγεσία εγκαταλείπει την παθητική, υποχωρητική στάση απέναντι στην Αγκυρα και αποφασίζει να κινηθεί για να διεκδικήσει και να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας. Η αντιπαράθεση ξεκινά σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο με την κατάθεση ελληνικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ,  και αναμένεται ότι θα κλιμακωθεί, προκαλώντας όξυνση στις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η διακοίνωση αφορά την έκδοση από τις τουρκικές αρχές αδειών για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πρόκειται ουσιαστικά για αμυντική κίνηση, με την οποία η χώρα μας προσπαθεί να προλάβει τη δημιουργία τετελεσμένων και θέτει νέο πλαίσιο συζητήσεων στην επικείμενη  συνεδρίαση του ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα γίνει στην  στην Κωνσταντινούπολη.
Παράλληλα όμως, δοθείσης ευκαιρίας,  με τη ρηματική διακοίνωση τίθεται εμμέσως θέμα ΑΟΖ, καθώς αναφέρεται ότι ορισμένες περιοχές για τις οποίες η Αγκυρα παραχωρεί άδειες έρευνας, θα ανήκουν στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, «αφ’ ής αυτή κηρυχθεί».
Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η ενέργεια αυτή διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Αθήνα στο γεγονός ότι η Ρόδος και το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου «έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες – άρα υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) – όπως όλες οι εδαφικές περιοχές».
 Στήριξη και αντιδράσεις
Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί, έχοντας εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις διακριτικής στήριξης από κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ,  από τις Βρυξέλλες, από την Ουάσιγκτον και από το Ισραήλ, που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την κατανομή των φυσικών πόρων στη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Με ενδιαφέρον αναμένονται τώρα οι αντιδράσεις  της Αγκυρας,  από τις οποίες θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και οι περαιτέρω κινήσεις της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική ηγεσία  ήταν πληροφορημένη για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να προσφύγει με διακοίνωση στον ΟΗΕ και έχει καταστρώσει σχέδια για τον χειρισμό του θέματος.
Βαρύνουσα σημασία αποκτά πλέον η σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μετά από λίγες μέρες στην Κωνσταντινούπολη, όπου και θα συναντηθούν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αντ. Σαμαράς και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου