Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Προειδοποίηση Ιράν, Ρωσίας προς Ισραήλ

Νέφος μυστηρίου εξακολουθεί να περιβάλλει την πρόσφατη επιδρομή την οποία φέρεται να πραγματοποίησε η ισραηλινή αεροπορία εναντίον συριακού στόχου, ενώ Δαμασκός, Τεχεράνη και Μόσχα απηύθυναν αυστηρές προειδοποιήσεις στο Τελ Αβίβ.



 Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του μετά την καταγγελία της Δαμασκού ότι ερευνητικό κέντρο των συριακών ενόπλων δυνάμεων επλήγη από πυραύλους ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών τα χαράματα της Τετάρτης. «Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, θα πρόκειται για απρόκλητη επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους, κάτι που ισοδυναμεί με κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και είναι απαράδεκτο, ανεξαρτήτως κινήτρων», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.


Η κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ επέμεναν και χθες να τηρούν σιγήν ιχθύος για το επεισόδιο της Τετάρτης, αρνούμενες να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν οποιαδήποτε από τις αντικρουόμενες εκδοχές που κυκλοφόρησαν. Στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης διέψευσαν τους ισχυρισμούς της Δαμασκού, υποστηρίζοντας ότι Σύροι αντικαθεστωτικοί αντάρτες και όχι η ισραηλινή αεροπορία έπληξαν το ερευνητικό κέντρο του συριακού στρατού στην περιοχή Τζαμράγια, νότια της Δαμασκού.

Η αμερικανική εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη ανώνυμους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, υποστήριξε ότι στόχος των ισραηλινών αεροσκαφών υπήρξε αυτοκινητοπομπή, στα περίχωρα της Δαμασκού, η οποία μετέφερε σύγχρονα όπλα αντιαεροπορικής άμυνας με προορισμό τον Λίβανο και παραλήπτη τη φιλοσυριακή οργάνωση Χεζμπολάχ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ είχε ενημερώσει προκαταβολικά την κυβέρνηση Ομπάμα για την επικείμενη επίθεση επί συριακού εδάφους. Από την πλευρά του, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επιβεβαίωνε, σε σχετικό ρεπορτάζ, ότι επλήγη το ερευνητικό κέντρο της Τζαμράγια, χωρίς να είναι σε θέση να εξακριβώσει την ταυτότητα των επιτιθεμένων.

Με δηλώσεις του σε ιστοσελίδα της Χεζμπολάχ, ο Σύρος πρεσβευτής στον Λίβανο, Αλι Αμπντούλ Καρίμ Αλι, προειδοποίησε ότι «η Συρία θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα εδάφη της», προσθέτοντας ότι η χώρα του θα μπορούσε να λάβει «μια απόφαση-έκπληξη, αναφορικά με την απάντηση στην επιδρομή των ισραηλινών αεροσκαφών».

Στο πλευρό της Συρίας έσπευσε να συμπαραταχθεί το Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, έκανε λόγο για «βάναυση παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» ενός ανεξάρτητου κράτους. Κατά τον Ιρανό αξιωματούχο, το περιστατικό «αποκαλύπτει ότι οι τρομοκρατικές ομάδες που μάχονται εναντίον της συριακής κυβέρνησης κινούνται παράλληλα με τις στρατηγικές επιδιώξεις του Ισραήλ». Λίγο αργότερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, προειδοποίησε ότι η επιδρομή μπορεί να έχει «σοβαρές επιπτώσεις» και κάλεσε το Ισραήλ να μην εμπιστεύεται τις ανασχετικές δυνατότητες των ΝΑΤΟϊκών πυραύλων Patriot που έχει εγκαταστήσει στα εδάφη του.


Πηγή: Reuters, AFP
energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου