Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

«Η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί ως δούλο της την Τουρκία»

Ακροαριστερή οργάνωση, που κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι χρησιμοποιεί την Τουρκία ως «δούλο» της, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.
Η οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ
Η οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ
Ο λόγος για το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), μέλος του οποίου ήταν ο 40χρονος καμικάζι αυτοκτονίας Ετζεβίτ Σανλί, που πυροδότησε τα εκρηκτικά μέσα στο φυλάκιο ασφαλείας της πρεσβείας, την ώρα που περνούσε από το μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων, σκοτώνοντας έναν φρουρό και τραυματίζοντας σοβαρά μια δημοσιογράφο.
Σύμφωνα με τις εφημερίδες «Milliyet» και «Vatan», ο δράστης επελέγη από την οργάνωση επειδή ήταν ετοιμοθάνατος, αφού υπέφερε από τη νευρολογική νόσο Wernicke-Korsakoff που εμφανίζεται συχνά σε κρατούμενους απεργούς πείνας. Ο Σανλί είχε φυλακιστεί με την κατηγορία της «τρομοκρατίας» για επίθεση με ρουκέτα εναντίον στρατιωτικής εγκατάστασης το 1999, όμως απελευθερώθηκε το 2001 μετά από ομαδική απεργία πείνας στις φυλακές που τερματίστηκε με την αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας που στοίχισε τη ζωή σε 20 μέλη του DHKP-C.

Τότε κατέφυγε στη Γερμανία ζητώντας ανεπιτυχώς πολιτικό άσυλο και επέστρεψε στην Τουρκία με πλαστά έγγραφα.
Μάλιστα ο Σανλίν βρισκόταν σε λίστα της αστυνομίας με 15 πιθανά μέλη του DHKP-C, για τους οποίους ανακαλύφθηκε πρόσφατα ότι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα, και οι οποίοι, σύμφωνα με την αστυνομία, εκπαιδεύονταν ή λάμβαναν χρηματοδότηση από συνδέσμους σε Ελλάδα, Γερμανία, Συρία και Βέλγιο.
Αντίποινα
Πάντως, ήδη έχουν τεθεί υπό κράτηση τρία άτομα σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα σε σχέση με την επίθεση της Παρασκευής. Θεωρείται πιθανό ότι η επίθεση έγινε σε αντίποινα για την ευρεία επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον της οργάνωσης τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο της οποίας προσήγαγε 100 άτομα, από τους οποίους οι 55 βρίσκονται υπό κράτηση για σχέσεις με την DHKP-C.
«Αμερική, δολοφόνε! Δεν θα ξεφύγεις ποτέ από την οργή του λαού», έγραφε η ανακοίνωση της οργάνωσης στην ιστοσελίδα «The People's Cry», όπου ανέφερε ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είναι στόχος ως μαριονέτα των ΗΠΑ και κάλεσε την Ουάσιγκτον να απομακρύνει από την Τουρκία τους πυραύλους Patriot, που θα καταστούν επιχειρησιακοί σήμερα στο πλαίσιο νατοϊκού αμυντικού συστήματος. Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την επίθεση ως «πράξη τρομοκρατίας» και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως «ειδεχθή ενέργεια».
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63777106

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου