Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ανοίγουν σταδιακά οι χρηματαγορές για τράπεζες και επιχειρήσεις

Σημαντική μείωση της εξάρτησής της για άντληση ρευστότητας από το Ευρωσύστημα (EKT και ΕLΑ) κατά 11 δισ. ευρώ πέτυχε η Eurobank το τελευταίο τετράμηνο, αντλώντας από τις διεθνείς αγορές ρευστότητα ύψους 7,5 δισ. ευρώ.
Ανοίγουν σταδιακά οι χρηματαγορές για τράπεζες και επιχειρήσεις
H Eurobank, ύστερα από μακρά περίοδο αποκλεισμού από τις αγορές, προχώρησε το τελευταίο δίμηνο, σε σύναψη συμφωνιών repos με διεθνείς τράπεζες ύψους 6 δισ. ευρώ, χρησιμοποιώντας τα EFSF ομόλογα που είχε λάβει στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και 1,5 δισ. ευρώ χρησιμοποιώντας ομόλογα άλλων διεθνών εκδοτών.
Οι συμφωνίες αυτές, σε συνδυασμό με την αύξηση των καταθέσεων κατά 2,8 δισ. ευρώ τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2012 και την αξιοποίηση στοιχείων του ενεργητικού πέραν των ομολόγων EFSF (εταιρικά ομόλογα κ.ά.), επέτρεψαν τη μείωση σε σημαντικό βαθμό της έκθεσης της τράπεζας στο ευρωσύστημα, κατά 11 δισ. ευρώ, από το υψηλότερο σημείο του Ιουνίου 2012.
Ο περιορισμός της εξάρτησης από το Ευρωσύστημα και η διασφάλιση ρευστότητας μέσω των αγορών αποτελούν κεντρικό στόχο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η αποκατάσταση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές για ρευστότητα είναι προϋπόθεση για την εξομάλυνση της χρηματοδότησης των ελληνικών. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς του Ευρωσυστήματος έφθανε συνολικά στο τέλος του 2012 τα 121 δισ. ευρώ (19,35 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και 101,85 δισ. ευρώ από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι διαπιστώσεις της Moody' s η οποία αναφέρει ότι η επιστροφή καταθέσεων και οι αποφάσεις που έλαβε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, δεχόμενη και πάλι ελληνικά ομόλογα ως collateral, διευκολύνουν τις ελληνικές τράπεζες και βελτιώνουν τις πιέσεις σε επίπεδο ρευστότητας και χρηματοδότησης.
Kαταθέσεις 
Σε πρόσφατη ανάλυσή του ο διεθνής οίκος αναφέρεται στις δηλώσεις του κ. Προβόπουλου στους Financial Times και στην επισήμανση ότι οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν 3,5% τον Δεκέμβριο στα 161,4 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνει η Moody's, η σταδιακή επιστροφή χρημάτων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δείχνει ότι η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται. Ο οίκος, ωστόσο, επισημαίνει και τους κινδύνους που καθιστούν ευάλωτη την διαδικασία σε πολιτικά και οικονομικά ρίσκα, που μπορούν να ανατρέψουν τις εξελίξεις.
Συγχρόνως οι Financial Times σε χθεσινό τους άρθρο μιλούν για μεταβολές στους όρους κεφαλαιοποίησης που ζητούν οι τράπεζες προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους ιδιώτες να εισέλθουν στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα ακολουθήσουν.
Την ίδια στιγμή σε Β+ από B- αναβαθμίζει την αξιολόγηση για τον ΟΤΕ η Standard & Poor's σε έκθεσή της, ενώ δίνει σταθερό οutlook για την αξιολόγηση, μετά και την αναχρηματοδότηση δανεισμού από τον οργανισμό.
Τα νέα ομόλογα που εξέδωσε η εταιρεία έχουν αξιολόγηση Β+, ενώ το outlook αντανακλά την προσδοκία ότι ο ΟΤΕ θα διατηρήσει επαρκή ρευστότητα και θα συνεχίσει να παράγει θετικές ταμειακές ροές.
Οι παραπάνω εξελίξεις διαμορφώνουν και ένα επιλεγμένο επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο εκτιμάται πως θα εξελιχθεί. Στο αμερικανικό private equity fund H.I.G. Capital Partners περιήλθε το 10,79% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Μαΐλλης. Οι ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο συνεχίζονται. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 995,30 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,84%.
  • Άντληση κεφαλαίων 
    H Eurobank προχώρησε σε σύναψη συμφωνιών repos με διεθνείς τράπεζες ύψους 6 δισ. ευρώ, χρησιμοποιώντας τα EFSF ομόλογα που είχε λάβει στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και 1,5 δισ. ευρώ ομόλογα άλλων διεθνών εκδοτών.
  • Αναβάθμιση 
    Σε Β+ από B- αναβαθμίζει την αξιολόγηση για τον ΟΤΕ η Standard & Poor's σε έκθεσή της, ενώ δίνει σταθερό οutlook για την αξιολόγηση, μετά και την αναχρηματοδότηση δανεισμού από τον οργανισμό.
ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112989331

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου