Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Δημογραφική μετάβαση

Ο πληθυσμός της Γης έχει ξεπεράσει το σημείο των 7 δισεκατομμυρίων. Στις προβλέψεις για το μέλλον οι δημογράφοι έχουν χωριστεί σε δυο στρατόπεδα. Οι πρώτοι υποστηρίζουν ότι η ανθρωπότητα εξαιτίας του υπερπληθυσμού απειλείται από ανεπάρκεια φυσικών πόρων. Ενώ οι άλλοι, αντίθετα, επισημαίνουν τάση επιβράδυνσης των ρυθμών αύξησης.
© Φωτογραφία: Flickr.com/ Jon Ovington/cc-by-sa 3.0
Ορισμένα παγκόσμια ΜΜΕ λόγω της αύξησης του πληθυσμού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Π.χ., το κύριο συμπέρασμα από μια σειρά άρθρων της αμερικανικής εφημερίδας Los Angeles Times με θέμα τη δημοσιογραφία είναι αρκετά ζοφερό – λόγω του υπερπληθυσμού οι μελλοντικές συνθήκες διαβίωσης της συντριπτικής πλειονότητας των ανθρώπων θα είναι θλιβερές. Επιπλέον, η αύξηση του πληθυσμού απειλεί την ύπαρξη του ιδίου του πλανήτη μας, θεωρεί ο κορυφαίος επιστημονικός λειτουργός του Ινστιτούτου Δημογραφίας Νικίτα Μκρτσιάν:
- Ο πλανήτης μεριμνά για την αυτοδιατήρησή του. Ενώ ο άνθρωπος του ρίχνει το γάντι. Και αυτό ήδη είναι αισθητό και το βλέπουμε και στην παγκόσμια αναθέρμανση και απλώς στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Η ανθρωπότητα πρέπει να βρει κάποιες οικολογικά ορθές λύσεις για να εξασφαλίσει το μέλλον της.

Όπως έχουν υπολογίσει οι επιστήμονες, για την αύξηση του πληθυσμού από τα 6 στα 7 δισεκατομμύρια η ανθρωπότητα χρειάστηκε 13 χρόνια. Ενώ την εμφάνιση του ενός εξάκις δισεκατομμυριοστού κατοίκου οι άνθρωποι την περίμεναν ένα έτος λιγότερο. Οι υποστηριχτές της θεωρίας της επιβράδυνσης των ρυθμών αύξησης του πληθυσμού θεωρούν ότι το βασικό πρόβλημα θα είναι ο δημογραφικός μαρασμός. Ακολουθεί η άποψη του συντάκτη της πύλης ανάλυσης πληροφοριών «Demografia.ru» Ίγκορ Μπελομπορόντοφ:

- Τα προβλήματά μας προέρχονται από την εξαιρετικά χαμηλή γεννητικότητα και την καταστροφή των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών, οι οποίες εξασφάλιζαν όλη την ανθρώπινη ιστορία και την ανανέωση των γενεών. Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει στο απαραίτητο επίπεδο, επειδή όλη η παγκόσμια προσαύξηση του πληθυσμού εξασφαλίζεται μόνο από 39 κράτη της αφρικανικής ηπείρου. Αν πάρουμε μάλιστα την Ευρώπη, λόγου χάριν, τις χώρες του αγγλο-σαξονικού κόσμου, θα δούμε μια πολύ ανησυχητική δημογραφική δυναμική. Τα τελευταία 40 χρόνια η γεννητικότητα έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 50%. Και, παρεμπιπτόντως ας σημειωθεί, κατά το 2028-2030 θα αρχίσει η μείωση του πληθυσμού της Κίνας.

Για ολόκληρες δεκαετίες η γεννητικότητα έπρεπε να παραμένει πολύ υψηλή, προκειμένου να μπορέσει η ανθρωπότητα να επιβιώσει μέσα από επιδημίες, πολέμους και την πείνα. Σε κάποιο σημείο, χάρη στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών η θνησιμότητα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική άρχισε να μειώνεται. Ο πληθυσμός αυξανόταν με ταχείς ρυθμούς, όμως στη συνέχεια η καμπύλη της γονιμότητας άρχισε να πέφτει κατακόρυφα. Για παράδειγμα, ακόμη και σε χώρες με υψηλή γεννητικότητα, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και το Μεξικό, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η γεννητικότητα μειώθηκε κατά 2-3 φορές. Πολλοί ειδικοί αποκαλούν αυτή την κατάσταση «δημογραφική μετάβαση». Εάν, ως αποτέλεσμα το παγκόσμιο επίπεδο γεννητικότητας σταθεροποιηθεί στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο - και αυτό σημαίνει ενάμισι παιδί ανά γυναίκα, σε τριακόσια χρόνια ο παγκόσμιος πληθυσμός μόλις που θα υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο.

ΤΩΝ Μιχαήλ Άριστοφ, Αλεξέι Λιάχοφ

ΠΗΓΗ: http://greek.ruvr.ru/2013_02_05/103612206/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου