Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Σουηδία: Διαδηλώσεις κι επεισόδια για πέμπτη νύχτα - Πυρκαγιά σε αστυνομικό τμήμα

Για πέμπτη νύχτα συνεχίσθηκαν τα επεισόδια σε φτωχά ανατολικά και νότια προάστια της Στοκχόλμης, όπου ζουν κατά μεγάλο ποσοστό μετανάστες και φτωχοί Σουηδοί. Οι ταραχές ξέσπασαν με αφορμή τη δολοφονία ενός 69χρονου μετανάστη μέσα στο σπίτι του, από την αστυνομία, και λόγω της δημόσιας συζήτησης για την ένταξη των μεταναστών. Το βράδυ της Πέμπτης, τουλάχιστον εννέα οχήματα καταστράφηκαν από τη φωτιά, ενώ δύο σχολεία και ένα αστυνομικό τμήμα υπέστησαν ζημιές από πυρκαγιά.
Πέμπτη νύχτα επεισοδίων στην Στοκχόλμη. Φωτογραφία: ReutersΠέμπτη νύχτα επεισοδίων στην Στοκχόλμη. Φωτογραφία: Reuters

Κατά τα χθεσινά επεισόδια, τα χειρότερα των τελευταίων ετών στην σουηδία, συνελήφθησαν οκτώ άνθρωποι, χωρίς να αναφερθεί κανένας τραυματίας, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής η σουηδική αστυνομία προς το πρακτορείο ΤΤ.
Στο προάστιο του Ρίνκεμπι, έξι οχήματα κάηκαν, από τα οποία, τα πέντε ολοσχερώς, ενώ άλλα τρία άλλα πυρποληθηκαν στο Νόρσμποργκ.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σ' ένα αστυνομικό τμήμα στο Όλβσγε τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.
Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, δύο σχολεία, το πρώτο στην Τένστα και το δεύτερο στην Κίστα, κοντά στο Χούσμπι, απ' όπου ξεκίνησαν οι ταραχές, πυρπολήθηκαν επίσης, όμως κι εκεί οι πυρκαγιές τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο.
Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και πάλι στους αστυνομικούς, στο Σοντερτέλγε.
Οι ταραχές προκλήθηκαν από τη συζήτηση στη Σουηδία περί γκετοποίησης ή ένταξης των μεταναστών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του πληθυσμού, συγκεντρώνονται στις φτωχές συνοικίες των μεγάλων πόλεων της χώρας και η ανεργία μεταξύ τους είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.Ωστόσο, η αφορμή ήταν ο θάνατος στο Χούσμπι, μια φτωχή συνοικία της πρωτεύουσας, ενός 69χρονου κατοίκου που σκοτώθηκε από την αστυνομία στην κατοικία του. Η αστυνομία δήλωσε πως δεν κατάφερε να επικοινωνήσει λογικά με τον ένοπλο αυτόν άνδρα και επικαλέσθηκε νόμιμη άμυνα.
"Γινόμαστε σιγά-σιγά όπως οι άλλες χώρες", δήλωσε ο Άγε Κάρλμπομ, ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο του Μάλμε. "Το να είσαι νέος σ' αυτές τις απομονωμένες συνοικίες μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο από πολλές πλευρές. Δεν έχεις πρακτικά καμιά επαφή με τους άλλους Σουηδούς και τις περισσότερες φορές δεν πιστεύω πως έχεις μια καλή κατανόηση της σουηδικής κοινωνίας", πρόσθεσε.
Ντ. Μ. - Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου