Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Economist: Οι ελκυστικές αυξήσεις των τραπεζών επαναφέρουν διεθνή κεφάλαια μετά από 3 χρόνια


Economist: Οι ελκυστικές αυξήσεις των τραπεζών επαναφέρουν διεθνή κεφάλαια μετά από 3 χρόνια


"Πέρυσι τέτοιο καιρό μία έξοδος της Ελλάδας απ' την Ευρωζώνη φάνταζε ως η πιο πιθανή εξέλιξη. Μεταρρυθμίσεις που δεν προχωρούσαν, το πολιτικό σύστημα στα άκρα και βίαιες διαμαρτυρίες είχαν φθάσει στα όρια τους επενδυτές. Ακυβερνησία, εκροές καταθέσεων και μία χαοτική απειλή: η επιστροφή στη δραχμή. Σήμερα η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε ύφεση, αλλά η ανάκαμψη μπορεί να είναι κοντά. Η απειλή ενός "Grexit" περιορίστηκε".

Η εισαγωγή του αφιερώματος για την Ελλάδα που φιλοξενείται στην τελευταία έκδοση του Economist ενδεικτική για τη στροφή που παρατηρείται στο πως βλέπουν οι ξένοι την πορεία της Ελλάδας. «Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, αλλά έχει ακόμη πολλά να κάνει», αναφέρει λίγο παρακάτω το άρθρο.
 
Η Ελλάδα παραμένει σε ύφεση ωστόσο, η ανάκαμψη μπορεί να περιμένει στη γωνία, αναφέρει ο αρθρογράφος, επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος ενός Grexit έχει υποχωρήσει. Τα hedge funds αγοράζουν ομόλογα και τραπεζικές μετοχές, τα κεφάλαια στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ ρέουν, αφού επιτυγχάνονται οι στόχοι, ενώ η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί ελαφρώς το 2014 και με ρυθμό άνω του 2% το 2015.
 
Φέτος το καλοκαίρι, 17 εκατομμύρια τουρίστες αναμένεται να γεμίσουν ασφυκτικά τις ελληνικές παραλίες, συνεχίζει το άρθρο. Οι κρατήσεις από Γερμανία και Ρωσία αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.
 
Σε τροχιά υλοποίησης, έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες εκκίνησης, βρίσκεται πλέον και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προσθέτει ο Economist επικαλούμενος τα παραδείγματα του ΟΠΑΠ, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ.
 
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται σίγουρος μετά την επίσκεψή του στο Πεκίνο πως οι κινεζικές επενδύσεις έρχονται. Στο μεταξύ, έχει καταφέρει να κρατήσει υπό έλεγχο τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει ο Economist, η κρίση έχει αφήσει μια φρικτή κληρονομιά, καθώς τα 5,5 χρόνια ύφεσης έχουν αφανίσει άνω του 25% της παραγωγής και περισσότερες από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Δεκάδες χιλιάδες λιανοπωλητές και μικροί κατασκευαστές έχουν καταρρεύσει. Η ανεργία-ρεκόρ έχει υπερβεί το 27% και για τους νέους ξεπερνά το 60%. Με τις θέσεις εργασίας να εξαφανίζονται, η μετανάστευση των νέων αυξάνεται. Η Γερμανία υποδέχτηκε πέρσι περισσότερους από 34.000 Έλληνες, ποσοστό αυξημένο κατά 43% σε σχέση με το 2011. Η φτώχεια έχει εξαπλωθεί παντού και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Το ποσοστό αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρία έτη.
 
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λέει πως η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τα 2/3 του προγράμματος περικοπών δαπανών και φορολογικών αυξήσεων ύψους 13,5 δισ. ευρώ, ωστόσο το εναπομείναν 1/3 θα είναι σκληρό. «Είναι σαν να τρέχεις μαραθώνιο: Έχεις καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης αλλά αρχίζεις να κουράζεσαι», σημειώνει το άρθρο.
Τράπεζες
Σε ξεχωριστό άρθρο, που συνοδεύει το κύριο, το περιοδικό εστιάζει στις ελληνικές τράπεζες. "Τα τελευταία τρία χρόνια τα ξένα κεφάλαια έφευγαν από την Ελλάδα. Αλλά ίσως η ροή να αλλάζει. Αυτή την εβδομάδα στελέχη της Alpha Bank βρέθηκαν στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη για να αντλήσουν κεφάλαια. Η παρουσίαση τους αποτελεί μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου εγχειρήματος: της ανακεφαλαιοποίησης του συνόλου του τραπεζικού συστήματος", γράφει ο συντάκτης του οικονομικού περιοδικού.
"Η Alpha ηγείται της προσπάθειας. Ένα κονσόρτσιουμ διεθνών τραπεζών υπό τη JP Morgan μπήκαν ανάδοχοι στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Και αν το να επενδύσει κανείς σε μία τράπεζα όπου το Κράτος θα είναι κυρίαρχος φαίνεται μη ελκυστικό, οι όροι της αύξησης είναι τέτοιοι που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον", σημειώνει ο Economist εστιάζοντας στη "συμφέρουσα" προσφορά των warrants, όπου ένα τέτοιο συμβόλαιο - στην περίπτωση της Alpha - δίνει το δικαίωμα αγοράς 7,3 μετοχών στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου τα επόμενα 4,5 χρόνια. Και αυτό φαίνεται να πετυχαίνει, σημειώνει το περιοδικό. Ο οικονομικός δ/ντης της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης δήλωσε πως η Alpha έχει προσελκύσει ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων hedge funds, κρατικά Ταμεία και εύπορες οικογένειες.
Σύμφωνα με τον Economist για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θα προκύψει μετά την ανακεφαλαιοποίηση έχει την ελκυστικότητα του: θα είναι πολύ πιο συγκεντρωμένο, αφού οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα ελέγχουν περίπου το 95% του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας.
Ωστόσο αυτές οι επενδύσεις ενέχουν και μεγάλα ρίσκα, προειδοποιεί. "Πρώτα απ' όλα υπάρχει ο κίνδυνος πολιτικών παρεμβάσεων στη λειτουργία των τραπεζών. Γι αυτό πολλά θα εξαρτηθούν απ' την ικανότητα το ΤΧΣ να εκπληρώσει την υπόσχεση του και να ιδιωτικοποιήσει τις τράπεζες ξανά εντός του χρονοδιαγράμματος", σημειώνει.
Αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με τον Economist, είναι η πιθανότητα οι ζημιές των ελληνικών τραπεζών να αποδειχθούν μεγαλύτερες απ' αυτές που αναμένονται. Όπως γράφει "οι κεφαλαιακές ανάγκες έχουν βασιστεί σε ένα αρνητικό σενάριο που υιοθετήθηκε στα τέλη του 2011. Πέρυσι η Ελλάδα έδωσε νέα "έννοια" στο "αρνητικό σενάριο" όταν βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο απ' την Ευρωζώνη. Και τώρα ως αποτέλεσμα η οικονομική και χρηματοοικονομική ζημιά δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ελιγμούς. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανακεφαλαιοποίηση θα είναι επαρκής εφόσον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν ξεπεράσουν το 40% επί του συνόλου των χορηγήσεων. Το ποσοστό σήμερα βρίσκεται στο 29,5%".


Πηγή: Economist: Οι ελκυστικές αυξήσεις των τραπεζών επαναφέρουν διεθνή κεφάλαια μετά από 3 χρόνια | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/12239/economist-oi-elkystikes-ayxiseis-ton-trapezon-epanaferoyn-diethni-kefalaia-meta-apo-3#ixzz2UD6kqDwm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου