Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Διακήρυξη στρατηγικής συνεργασίας Ρωσίας-Σερβίας

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς θα συναντηθεί, σήμερα, στο Σότσι με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και θα υπογράψουν διακήρυξη στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Ο κ. Νίκολιτς, στη διήμερη επίσκεψή του στη Ρωσία, που οργανώθηκε μετά από πρόκληση του Ρώσου ομολόγου του, είναι επικεφαλής αντιπροσωπείας της Σερβίας, στην οποία μετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο υπουργός Εξωτερικών, Ίβαν Μρκιτς, ο υπουργός Φυσικών Πόρων, Ορυκτού Πλούτου και Χωροταξίας, Μίλαν Μπάτσεβιτς, ο πρέσβης της Σερβίας στη Μόσχα, Σλαβένκο Τέρζιτς και ο σύμβουλος του Σέρβου προέδρου Μάρκο Τζούριτς.

Οι κ.κ. Νίκολιτς και Πούτιν, στην κατοικία του Ρώσου προέδρου, στο Σότσι, θα υπογράψουν τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, με την οποία, όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, «θα καθορίζονται οι βασικές κατευθύνσεις της περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων».

Πριν από την υπογραφή αναγγέλθηκε συνάντηση σε ευρεία σύνθεση, στην οποία από σερβικής πλευράς θα παραστούν οι κ.κ. Βούτστις και Μρκιτς και από ρωσικής ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο σύμβουλος του κ. Πούτιν Γιούρι Ουσάκοφ.

Ενόψει της επίσκεψής του στη Ρωσία, ο κ. Νίκολιτς είχε δηλώσει ότι ανοίγει ο δρόμος για μία νέα εποχή συνεργασίας Σερβίας - Ρωσίας, που θα αποδείξει ότι κανένας στόχος δεν είναι ανέφικτος, αν οι δύο χώρες συνεργάζονται.

Η συμφωνία θα είναι «η κορωνίδα των κοινών προσπαθειών, με στόχο την ενεργοποίηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς» δήλωσε ο κ. Νίκολιτς στο Itar-Tass και εκτίμησε πως η υπογραφή της θα έχει θετική επίδραση, κυρίως στην οικονομική συνεργασία Σερβίας και Ρωσιάς, και θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις ρωσικών εταιρειών στη Σερβία.

Η σημερινή είναι η τρίτη συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Νίκολιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας το 2012 επισκέφθηκε δύο φορές τη Ρωσία και οι δύο ηγέτες επικοινώνησαν αρκετές φορές τηλεφωνικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου